10 octombrie, Ziua Sanatatii Mintale

image001
10 octombrie este in fiecare an o zi speciala, in care intreaga lume se apleaca asupra problemelor de sinatate mintala. Ziua Sanatatii Mintale, care este sprijinita de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Natiunile Unite, este sarbatorita anual pentru a atrage atentia publicului in legatura cu chestiuni legate de sanatatea mintala din intreaga lume.
In fiecare an se alege o tema importanta, incercand sa se accentueze nu doar problemele, cat si posibile solutii pentru acestea. Evenimentele organizate cu aceasta ocazie au rolul de a pune in lumina importanta mentinerii unei sanatati mintale in conditii optime, de a educa publicul cu privire la implicatiile bolilor mintale si de a constientiza cum decurge viata celor afectati de tulburari psihice.
In acest an tema aleasa este ”Viata cu schizofrenie” – o incercare de a intelege povara resimtita atat de persoanele bolnave, cat si de familiile acestora. Schizofrenia este considerata cea mai grava si totodata cea mai putin inteleasa dintre tulburarile mintale, afectand, peste 24 de milioane de persoane din intreaga lume. Astfel, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale 2014 pledeaza pentru necesitatea reala ca bolnavii de schizofrenie sa beneficieze de tratament adecvat si pentru acceptarea acestora in societate.
mental_illness_2
Estimarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca in lume peste 450 milioane de persoane sunt afectate de probleme de sanatate mintala, tulburari de comportament, tulburari neurologice si de consecintele utilizarii substantelor interzise. In acelasi timp, studiile efectuate in Uniunea Europeana arata ca peste 38% din populatia europeana, sufera in fiecare an de o tulburare mintala. Printre acestea anxietatea, depresia, dementa sunt cele mai intalnite. Situatia nu este mai optimista nici in tara noastra – aproape o treime din populatia tarii prezinta o problema de sanatate mintala, majoritatea acestor probleme afectand tinerii, in special cei cu varste cuprinse intre 25-30 de ani. In numeroase cazuri, insa, aceste tulburari nu sunt tratate corespunzator, pentru ca persoanele afectate nu ajung la medic fie din lipsa de informare, fie din teama de stigmatizare.

In Romania, cea mai activa organizatie in domeniul sanatatii mintale este Fundatia Estuar. La serviciile organizatiei poate apela oricine – Fundatia Estuar ofera servicii de consiliere psihologica, psihiatrica, sociala, vocationala, juridica si asistenta pentru identificarea oportunitatilor de angajare pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala, apartinatorii acestora si nu numai, prin intermediul centrelor de sprijin din Bucuresti (Centrul Social 1 si Centrul Social 6), Cluj, Giurgiu si Ploiesti. In cadrul centrelor Estuar se desfasoara activitati terapeutice de grup (ateliere de Comunicare, Psihoeducatie, Teatru, Discutii), activitati educative (grup de Limba engleza incepatori si avansati, grup de revista, grup de activitati muzicale de cor), activitati lucrative (ateliere de decoratiuni, icoane pe sticla, bijuterii), activitati de socializare si recreative (iesiri lunare la muzee, in parcuri, la restaurante, excursii), gospodaresti.
De asemenea, organizatia detine si trei locuinte protejate in Bucuresti, fiind prima organizatie din Romania care a oferit acest serviciu de locuinte protejate adultilor cu probleme de sanatate mintala, alternativa viabila la internarea in spitalele de bolnavi cronici. In ultimii ani, Estuar a oferit servicii si informatii pentru peste 50.000 persoane/an.
In plus, in 30 octombrie 2014, Fundatia Estuar va inaugura, impreuna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, un nou serviciu, unic in Romania – Estuar Club House, care va fi localizat in Sectorul 6 din Capitala. Serviciul social tip Club House este un model initial american, aparut in 1948 la New York, sub denumirea de Fountain House, din initiativa unui grup de oameni cu istorie psihiatrica. Spre deosebire de alte programe, serviciul de tip club house a fost creat pornind de la premisa ca membrii acestuia (persoane cu probleme de sanatate mintala) pot lucra productiv si pot avea in acelasi timp o viata sociala satisfacatoare, in ciuda unei probleme de sanatate mintala. Estuar Club House este un concept inovativ al unui centru de zi dedicat exclusiv adultilor cu probleme de sanatate mintala si bazat pe integrarea in comunitate si pe dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, excluzand serviciile de tip terapie in favoarea dezvoltarii de abilitati de viata independenta (terapiile nu sunt furnizate in cadrul clubului, dar membrii sunt liberi sa beneficieze de aceste servicii in cadrul altor centre).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>