Ana: “Odata cu evolutia, nevoia de psiholog a devenit din ce in ce mai pregnanta”

 

Arhip Ana Maria este o tanara ambitioasa, ce studiaza psihologia in cadrul Universitatii din Bucuresti. Aceasta ne-a impartasit viziunea ei asupra acestui domeniu, precum si numeroase informatii menite sa ne clarifice cat de important este sa apelezi la specialist atunci cand sufletul are nevoie.

430002_498723146814344_1530851885_n

 

Se spune ca psihologul este doctorul sufletului, cum consideri tu ca poate ajuta un  psiholog o persoana aflata in impas?

 

Depinde de o serie de factori cum ar fi gravitatea problemei, varsta  persoanei, disponibilitatea ei de a-si recunoaste problemele si de a fi sincera cu ea insasi. Un psihoterapeut sau un consilier te poate ajuta sa iti dezvolti noi modalitati de a face fata unei probleme, te poate face sa iti utilizezi mai bine resursele interioare, etc. Practic, am putea spune ca o relatie buna psiholog-terapeut imbogateste spiritual  atat clientul, cat si psihologul.

 

In Romania, oamenii sunt sceptici, unii considera drept o rusine mersul la psiholog. Cum putem educa publicurile in aceasta privinta?

 

In ultima vreme, am observant ca oamenii si-au mai schimbat mentalitatea in privinta mersului la psiholog. Momentan, exista o disponibilitate crescuta pentru urmarea acestei cai, mai ales cand este vorba de o problema grava, cum ar fi autismul, spre exemplu. Oamenii din Romania, la fel ca cei din tarile mai dezvoltate, vor specialisti in  tratarea problemelor psihice si psihologul a devenit o solutie pentru respectivele probleme. Bineinteles, procesul de constientizare este unul  inca lent, dar sa speram ca lucrurile se vor schimba in bine in urmatorii ani.

 

Care este diferenta dintre un psiholog si un psihiatru?

 

Diferenta principala dintre un psiholog si un psihiatru este ca psihiatrul este un medic, ceea ce inseamna ca poate da un diagnostic si poate prescrie medicamente. Psihologul nu poate pune un  diagnostic, decat orientativ si nu prescrie medicamente. Psihologul, mai précis, psihoterapeutul sau psihologul clinician, lucreaza impreuna cu psihiatrul care a pus diagnosticul pentru o recuperare cat mai buna a bolnavului. Psihiatrul se ocupa de tabloul clinic, deci tot ce tine de patologie, in vreme ce psihoterapeutul se ocupa de latura de recuperare psihologica.

 

Cand consideri ca e necesar sa mergem la un psiholog?

 

Oricand simtiti nevoia de indrumare, sprijin, suport, oricand va aflati intr-o situatie unde vreti sa vorbiti cu cineva sau sa aflati raspunsuri despre dumneavostra.

 

Inainte oamenii depaseau singuri obstacolele vietii. Acum multi apeleaza la specialisti, e ca o moda. De ce?

 

Imi place sa cred ca această “modă” se numeste evolutie. Inainte oamenii credeau ca pamantul este centrul universului. Odata cu evolutia, nevoia de psiholog a devenit din ce in ce mai pregnanta. Problemele oamenilor de acum sute de ani nu sunt aceleasi cu problemele omului modern si in afara de asta, un fel de psiholog a existat dintotdeauna, doar ca in alte forme, cum ar fi preotul, spre exemplu.

 

Frumusetea vine din suflet, ce tehnici ar trebui sa foloseasca omul pentru a-si hrani inima?

 

În opinia mea, corpul și așa numitul suflet nu ar trebui despartite, acest lucru conducand la o dizarmonie per ansamlu. Cat despre tehnici, sincer, nu ma pot gandi la unele care sa nu sune a vorbe goale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>