Anca Sorescu, consultant in domeniul nutritiei: “Inceputul este greu dar merita! Si TU poti!”

lv,bjlkj.k Ne chinuim sa avem o silueta de admirat, tinem toate dietele pe care le auzim si le citim la orice pas, ne infometam, si cu toate astea ne intoarcem mereu de unde am plecat. Anca Sorescu, consultant in domeniul nutritiei de aproape 6 ani, si-a inceput calatoria in acest domeniu din dorinta de a-si ajuta mama sa slabeasca, apoi s-a hotarat ca ar fi cazul sa mai lucreze putin si la remodelarea ei corporala, chiar daca nu avea probleme foarte mari cu kilogramele in plus, si-a schimbat intregul stil alimentar si a reusit sa-si controleze cu usurinta greutate! Afla de la ea cateva secrete!

Care a fost cea mai importanta decizie pe care ai luat-o pentru un stil de viata sanatos?

Cea mai importanta decizie pe care am luat-o a fost sa nu mai mananc intre mese (decat un fruct maxim) si nici seara inainte de somn. Cea mai mare “lupta” a fost data cu psihicul!

Cand ai decis sa-ti schimbi stilul alimentar?

Intotdeauna am fost o persoana orientata catre un stil de viata sanatos numai ca teoria o stim toti, practica ne omoara! Clar nu aveam informatiile necesare (internetul, de multe ori, mai mult te incurca) insa decizia a fost luata serios in momentul in care imaginea siluetei “ideale” nu s-a mai pliat pe realitate. Trebuie sa fii prezent(a) la tot ce ti se intampla.

Care sunt cele mai importante trei reguli de care trebuie sa tina cont o persoana cand se hotaraste sa aiba un stil de viata sanatos?

As prioritiza urmatoarele 5 aspecte :

• 3 mese pe zi

• aprox 2 l apa (de multe ori noi nu facem diferenta intre foame si sete)

• gustari intre mese 2 fructe/legume

• Cina cu 3-4 ore inainte de somn pt o digestie buna, un somn de calitate.

• Miscare fizica de 2-3ori/saptamana.

 

Cat de important este sportul in viata noastra?

Conceptul este de 80%nutritie, 20% sport, 0% scuze! In concluzie, sportul nu te va ajuta sa pierzi in greutate daca nu esti atent(a) la ceea ce mananci. Dar este foarte important atat pentru a ajuta in acest proces, in special in a definitiva rezultatul (tonifiere) dar si pentru sanatate. As vrea sa mentionez ca sportul nu se rezuma doar la a merge la sala. El poate pleca de la o miscare ritmata (dans, alergat…), 30min sport in casa (incalzire, antrenament cardio si cateva exercitii pentru grupele de muschi ce se doreste a fi lucrate) pana la sport in adevaratul sens al cuvantului. Se poate incepe cu putin. Reguli de baza : disciplina si perseverenta!

Ce alimente ai scoate definitiv  din comert? De ce?

As elimina clar “margarina” Organismul nu o recunoaste ca si aliment si nu este digerata. Din pacate o gasim in aproape toate alimentele de pe piata, insa, macar sa nu o mai mancam si pe paine. Consumata in exces, pe termen lung, faciliteaza aparitia obezitatii si a tuturor bolilor legate de aceasta (diabet, boli cardiovasculare, atac cerebral, boli hepatice si chiar cancer de colon).

Condimentele, nu pot face contracampanie.. Cele mai bune condimente sunt acelea pe care ni le amestecam noi (sare, piper, oregano… Si altele dupa preferinte) nu cele direct amestecate. Nu generalizez.

Mezelurile… Sunt o solutie rapida, dar sunt foarte nesanatoase prin ceea ce contin si metodele de preparare, iar aportul nutritiv este aproape 0.

  Care este cea mai buna si cea mai usoara modalitate de a slabi?

 Putina ordine in alimentatie (ca si principii), nutritia ca si prioritate si grija la numarul caloriilor mancate, iar scaderea in greutate va fi o consecinta a unui metabolism normal! Aspectul exterior nu mai este un etalon, de mult. Compozitia corporala (grasime,muschi,apa,oase) face diferenta! Nu slabirea este problema, adevarata provocare este mentinerea. Cea mai buna “dieta” este de fapt un stil de viata sanatos ce poate fi urmat toata viata!

   Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit? De la cine?

 Cele mai bune sfaturi au venit din partea medicilor care m-au instruit, evident. Important este sa fii foarte atent(a) la ce mananci pentru ca exista o mare diferenta intre nutritie si alimentatie! Alege tot ce e mai bun/sanatos din ceea ce ofera piata si pune cateva suplimente pe langa. Asta este secretul.

  Ce ii inveti pe oamenii care apeleaza  la tine?

 Criteriile generale au fost discutate mai sus. Fiecare individ este un proiect nou pentru mine. In functie de scopul persoanei ii fac un plan de alimentatie echilibrat, pliat pe stilul sau de viata Si cel mai important este ca parcurgem drumul impreuna. Schimbarea nu e usoara, dar drumul impreuna este mai frumos! Inceputul este greu dar merita! Si TU poti!

iug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>