Cancerul ovarian – Neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor

poze pentru cancerul ovarian 8
In fiecare an, aproape un sfert de milion de femei din intreaga lume primesc diagnosticul de cancer ovarian. In Romania, sunt raportate anual 1.850 cazuri noi, acest tip de neoplazie fiind a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei. Desi acest tip de cancer este considerat o boala rara, specialistii avertizeaza ca are o rata de supravietuire dupa primii 5 ani de la diagnosticare de doar 45%. Comparativ, rata de supravietuire dupa 5 ani a pacientelor cu neoplasm mamar este de 89%1.

Cancerul ovarian are si o tipologie aparte: simptomatologia poate fi inselatoare, semnele fiind confundate in multe cazuri cu cele ale unei afectiuni gastrointestinale sau cu cele ale sindromului premenstrual.

Majoritatea pacientelor sunt identificate in stadii avansate, situatie in care boala raspunde mai greu la tratament. De asemenea, pentru acest tip de cancer nu exista o analiza specifica pentru stabilirea diagnosticului.

„O data diagosticata, o pacienta cu cancer ovarian trebuie sa aiba acces la tratamentul de care are nevoie, insa din pacate, medicamentele noi aparute pentru aceasta boala in ultimii ani, nu vor fi incluse in prima faza de actualizare a listei de medicamente gratuite si compensate, in ciuda faptului ca avem de-a face cu o boala rara. Astfel, sunt mii de paciente care nu se pot proteja de unul dintre cele mai mutilante cancere pentru o femeie”, precizeaza Cezar Irimia, presedintele FABC.

Varsta si istoricul familial, posibili factori

Exista o serie de factori identificati de specialisti care duc la aparitia acestui tip de cancer, dintre care amintim:
- varsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar dupa varsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauza;
- istoricul familial – riscul de aparitie a cancerului ovarian creste daca doi sau mai multi membri ai familiei fie din partea tatalui, fie din partea mamei au avut neoplasm mamar, ovarian, colorectal sau de col;
- mutatiile genetice – purtatorii unor mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajuta la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian;
- alti factori: un risc ridicat il au femeile care nu au copii, care n-au luat niciodata contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o varsta frageda sau care au intrat la menopauza la o varsta inaintata.

7 simptome frecvente

Daca o femeie manifesta in mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important sa ia legatura cu un medic:
• dureri abdominale sau pelvine
• modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
• modificari urinare
• sangerari vaginale neobisnuite
• dureri in timpul contactului sexual
• pierdere in greutate
• oboseala, astenie
“Deoarece simptomatologia poate fi inselatoare, este mai bine sa mergem la medic. Daca afectiunea este diagnosticata in primele stadii, cand tumoarea este localizata in ovare, 90% din femei au sanse de supravietuire mai mult de cinci ani”, subliniaza dr. Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.

CINCI LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE STII DESPRE CANCERUL OVARIAN

Toate femeile pot face cancer ovarian
Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din intreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, aceasta boala afecteaza femeile atat din tarile dezvoltate cat si pe cele din tarile in curs de dezvoltare. Este important sa stim care sunt simptomele, factorii de risc si istoricul familial, atat din partea mamei cat si din partea tatalui.
Cunoasterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieti
Expertii sunt de parere ca frecventa si aparitia combinata a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Daca o femeie manifesta in mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important sa ia legatura cu un medic :
• Dureri abdominale sau pelvine
• Modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
• Modificari urinare
• Sangerari vaginale neobisnuite
• Dureri in timpul contactului sexual
• Pierdere in greutate
• Oboseala, astenie
Avand in vedere ca aceasta simptomatologie poate fi specifica si altor boli, este mai bine sa mergem la medic.
Diagnosticarea in faza incipienta imbunatateste semnificativ sansele de supravietuire
Atunci cand cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, cand este doar in ovar, 90% dintre femei supravietuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata careia este analizata in mod normal supravietuirea atunci cand se evalueaza tratamentul in oncologie). O femeie ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie sa se adreseze cat mai repede medicului, pentru a obtine un diagostic corect.

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori in stadii tarzii
Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci cand boala este in stadiu avansat. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca femeile cred ca simptomele se datoreaza menstruatiei, menopauzei, alimentatiei sau le confunda cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atat, medicii pot uneori sa diagnosticheze initial o afectiune similara, dar frecventa aparitiei acestor simptome ii ajuta sa faca diferenta intre cancerul ovarian si alte boli.
Multe femei considera ca testul Babes – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian
Testul Babes – Papanicolau nu diagnosticheaza cancerul ovarian, ci detecteaza doar modificari pre-canceroase la nivelul colului uterin, fara legatura cu un potential cancer ovarian.
CANCERUL OVARIAN
Cancerul ovarian este o boala grava, dar care ramane de cele mai multe ori ascunsa, neavand simptome specifice in faza incipienta, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificila.
In fiecare an, in intreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 238.719 cazuri noi – incidenta fiind de 6,1 la 100.000 de locuitori – si sunt inregistrate 151.905 decese cauzate de cancerul ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
In Romania sunt raportate anual 1.850 cazuri noi de cancer ovarian – incidenta acestei boli in tara noastra fiind de 10,3 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 1.020 de decese cauzate de cancerul ovarian. Neoplazia ovariana reprezinta a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei.
Exista diferite tipuri de cancer ovarian :
• Cea mai frecventa forma o reprezinta carcinomul epitelial care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului (din epiteliu).
• Al doilea tip de cancer ovarian ca frecventa este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvolta din celulele ovariene care produc ovulele.
• Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar si se dezvolta din tesutul de sustinere al ovarului.
In timp ce la majoritatea femeilor cu cancer ovarian nu se cunoaste ce a declansat aparitia bolii, cercetatorii au identificat cativa factori care cresc riscul de aparitie al cancerului ovarian, precum:
• Varsta inaintata
• Istoricul familial si genetic
• Menarha precoce sau menopauza tardiva
• Prima sarcina tardiva (dupa varsta de 30 de ani)
• Nuliparitatea
• Istoric de cancer de san

Simptomele bolii
Ca multe alte tipuri de cancer, cancerul ovarian poate avea evolutie buna daca este depistat in stadiile timpurii ale bolii. Din pacate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate in stadiu avansat. Aceasta se datoreaza faptului ca simptomele sunt silentioase sau nu apar decat atunci cand boala a avansat. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt:
• Dureri abdominale sau pelvine
• Modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
• Modificari urinare
• Sangerari vaginale neobisnuite
• Dureri in timpul contactului sexual
• Pierdere in greutate
• Oboseala, astenie
• Distensie abdominala
Diagnosticarea cancerului ovarian
Diagnosticul cancerului ovarian se face prin:
• Ecografie abdominala sau transvaginala
• Tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara
• Test de sange pentru masurarea markerului tumoral CA-125
• Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral
• Biopsie – prelevarea unei probe de tesut tumoral pentru a depista existenta celulelor canceroase
Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai multi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. Interventia chirurgicala se face pentru indepartarea tumorii ovariene si a altor organe din jur (daca este cazul) precum trompe uterine sau uter si reprezinta primul pas obligatoriu al secventei terapeutice. Chimioterapia si radioterapia sunt de asemenea folosite in tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetari au pus la dispozitia medicilor si terapii tintite care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian.
Referinte:
1. The American Cancer Society http://www.cancer.org/
2. Globocan 2012 http://globocan.iarc.fr/
3. L Miron Oncologie clinica, Ed. Egal 2001, Iasi
4. Cho KR, Shih I-M. Ovarian cancer. Ann Rev Pathol 2009;4:287–313

###
Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 35.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari.
FABC este o federatie formata din 18 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: http://www.fabc.ro/.
Despre Liga Romana de Cancer
Liga Romana de Cancer este o organizatie neguvernamentala, ce isi desfasoara activitatea in domeniul oncologiei si functioneaza cu aprobarea Ministerului Sanatatii si Familiei – Directia Politici de Sanatate.
Principalele obiective ale Ligii Romane de Cancer sunt: reducerea incidentei cancerului si a mortalitatii in urma cancerului, cresterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic si socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, imbunatatirea standardului de viata pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a indeplini programele nationale de prevenire a cancerului, luarea de masuri de reintegrare socio-profesionala a pacientilor bolnavi de cancer.
Referinte: http://ovariancancerday.org/; http://globocan.iarc.fr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>