Cand sa ne ducem copiii la psihiatru

georgiana

Dr. Georgiana Grigore este medic rezident la Spitalul Alexandru Obregia. Ea ne asigura ca exista diferente majore intre un psiholog si un psihiatru. Ne mai vorbeste despre problemele cu care se confrunta copii, dar si parintii care ii duc la un medic psihiatru si ne atentioneaza cand sa ne ducem copii la psihiatru.

Care sunt simptomele care ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti pentru a-si duce copilul la un medic psihiatru? 

Simptomele difera in functie de varsta copilului.

La varstele mici printre simptomele ingrijoratoare se regasesc intarzierile in limbajul expresiv si receptiv, neatentia lui cand este strigat sau i se vorbeste, modul lui de a interactiona cu ceilalti copii si cu adultii.

La copii mai mari si adolescenti atrag atentia schimbarile lor de comportament, schimbarile de dispozitie, teama de ingrasare, certurile dintre ei si parinti, agresivitatea, impulsivitatea.

Foarte multi parinti isi duc prima oara copilul la psiholog. Care este diferenta dintre un psihiatru si un psiholog? 

Psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina dupa care se specializeaza in psihiatrie. El fiind medic face anamneza pacientului, examenul clinic, investigatii paraclinice, observa caracteristicile persoanei, pune un diagnostic si recomanda un tratament medicamentos pentru a diminua sau combate simptomele.

Psihologul termina facultatea de psihologie. El nu poate prescrie medicamente, el se axeaza pe cauza aparitiei simptomelor, cum functioneaza acestea si cum pot sa dispara, utilizand anumite exercitii si tehnici.

Care sunt cele mai frecvente diagnostice ale copiilor care vin la psihiatru? 

In ultimii ani se observa o crestere a numarului copiilor diagnosticati cu Autism, ADHD, Tulburari legate de consum de substante, Tulburarea de anxietate, Tulburari de dispozitie.

Problemele psihiatrice ale copilului sunt mai degraba mostenite sau dobandite? In ce proportie? 

Nu as putea sa va zic in ce proportii bolile psihiatrice ale copilului sunt mostenite si dobandite dar in mod cert conteaza mult genele pe care le mostenim si mediul in care traim si ne dezvoltam.

Care a fost cel mai dificil caz cu care v-ati contruntat din cariera dumneavoastra? 

In momentul de fata fiind medic rezident si netratand eu in mod direct pacientii va pot spune ca cele mai dificile cazuri de tratat sunt cele in care pacientii sunt necomplianti la tratament si la recomandari.

Tratamentul consta in administrarea de pastile sau in consiliere? Care din cele doua variante este mai importanta? 

In majoritatea cazurilor tratamentul cuprinde medicamente si consiliere. Medicamentele ajuta la diminuarea simptomelor iar consilierea la intelegerea lor si a invatarii de a le face sa nu mai apara.

Ideal ar fi ca pacientul sa le poata urma pe amandoua pana se simte bine.

Cu ce temeri se confrunta parintii cand isi duc copilul la doctorul psihiatru? Ce sfaturi aveti pentru parinti?

Cei mai multi parinti se tem ca, copiii lor nu se mai fac bine, ca nu vor mai fi ca inainte si ca  vor fi stigmatizati social pentru ca au fost la psiholog.

Eu i-as sfatui sa se duca la un medic psihiatru imediat cum observa ceva schimbat in comportamentul copilului, cand au probleme de relationare cu ei, mai ales in cazul adolescentilor, cand observa ca nu e dezvoltat psiho-motor la fel cu ceilalti copii de la cresa sau gradinita, in cazul copiilor mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>