Ce nu stiati despre cafea?

Pentru unii reprezinta primul gand de dimineata, pentru altii o simpla placere sau doar un mod de a se relaxa. Fie ca este consumata in cantitati mari sau mai mici, cafeaua este de nelipsit din casa fiecarei persoane. Stephanie Piro era de parerea ca “in spatele oricarei femei de succes se afla o cantitate substantiala de cafea”, nu o contrazicem ci mai degraba ii dam dreptate. Pe langa efectul energizant cercetatorii au descoperit si alte efecte pozitive.

CAFEAUA PROTEJEAZA FICATUL
Dr. Craig Lammert, autorul principal al studiului, a aratat ca un consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita sclerozanta primitiva. Aceasta este o boala rara de ficat, care poate provoca distrugeri mari si daca este nediagnosticata sau netratata, poate provoca insuficienta hepatica, ciroza sau cancer biliar.

TE PROTEJEAZA DE BOLILE BATRANETII
Pentru ca imbunatateste acticitatea cognitive, cafeaua are efecte benefice impotriva Alzheimerului si a dementei, boli care afecteaza persoanele cu o varsta peste 65 de ani. Pentru aceste boli nu exista tratament, dar o cafea pe zi poate fi una din cele mai bune metode de preventie.

TE PROTEJEAZA DE DIABET
Diabetul de tip 3 reprezinta o problema de sanatate foarte grava, care afecteaza in prezent in jur de 300 de milioane de oameni din intreaga lume. In urma unor cercetari s-a ajuns la concluzia ca cei care consuma regulat cafea au cu 23-50% mai putine sanse sa dezvolte aceasta boala.

COMBATE DURERILE DE CAP SI MIGRENELE
Medicamentele care combat cefaleea contin cafeinta. Atunci cand ai dureri de cap bea o ceasca de cafea si durerile vor disparea.

CAFEAUA ARDE GRASIMILE
Fiecare produs care accelereaza arderea grasimilor are in compozitie cafeina. Studiile au demonstrate ca aceasta substanta poate sa accelereze arderea grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu 29% in cazul persoanelor slabe.

CHEIA LONGEVITATII
Cercetatorii care au studiat sanatatea cardiovasculara spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar putea fi explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria ajuns la respectabila varsta de 90 de ani. Cafeaua greceasca fiarta la ibric este bogata in polifenoli si antioxidanti, spre deosebire de alte bauturi pe baza de cafea contine o cantitate moderata de cofeina.

TE FACE MAI DESTEPT
Cafeaua stimuleaza activitatea cerebrala si imbunatateste mai multe functii cognitive: dispozitia, memoria, nivelul de energie din corp, vigilenta.

Cafeaua este 98% apa. Celelalte substante in proportie de 2% sunt cele mai importante. Consistenta cremoasa a cafelei este data de acetil metil carbinol, o substanta ce se gaseste si in unt. Aroma cafelei este data de2 metilfenol, o substanta care in cantitati mai mari s-ar putea sa-ti provoace greata. Acid dicafeoylquinic este o alta substanta prezenta in cafea, care protejeaza creierul de radicalii activi. Trigonelina ii da o aroma de pamant, dar lupta si cu bacteriile ce ataca dintii.
Laura Mihaela Braniste

149491__coffee-teapot-cups-corn-tray-cinnamon-spatula-sugar_p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>