Corpul: manifestari ciudate si explicatiile lor

Inca de cand suntem copii, incepem sa ne obisnuim cu unele comportamente ciudate ale corpului, de la sughit pana la senzatiile de durere resimtite la nivelul creierului atunci cand consumam alimente foarte reci.

Pe parcursul timpului invatam sa le luam ca atare, insa ele au si explicatii stiintifice aferente, pe care putine persoane le cunosc.

Corpul: manifestari ciudate si explicatiile lor

Iata cateva manifestari ciudate ale organismului:

1. Amortirea membrelor

Amortirea membrelor este o senzatie temporara si inofensiva cauzata de o presiune constanta exercitata asupra unui nerv, care devine incapabil sa mai transmita informatii la nivel cerebral. Remediul in aceasta situatie este simpla schimbare a posturii, insotita de senzatii intense, precum intepaturile, care dispar in cateva secunde. Persistenta acestor senzatii poate sa indice prezenta unei afectiuni medicale nediagnosticate.

2. Sughitul

Sughitul este o contractie incontrolabila a diafragmei, muschiul de la baza plamanilor implicat in procesul respirator. Consumul de alimente abundent si rapid sau inghitirea aerului poate sa declanseze neplacutul si stanjenitorul sughit.

Aceasta manifestare ciudata a organismului dispare de regula de la sine, insa pot fi incercate si metode de oprire fortata, precum tinerea respiratiei cateva secunde sau inghitirea rapida a 1 sau 2 guri de apa.

3. Pocniturile in ureche

Pocniturile in ureche apar atunci cand organele de auz sunt supuse unei schimbari bruste de presiune, de regula la trecerea de la o altitudine la alta. Pocniturile resimtite sunt de fapt zgomote produse de un tub care face legatura intre urechea medie si partea din spate a gatului, cand se deschide si elibereaza presiunea. Mestecatul gumei, cascatul sau inchiderea gurii si prinderea nasului intre degete, in timp ce expirati, poate sa ajute la atenuarea acestei manifestari.

4. Crampele musculare

Crampele sau spasmele musculare dureaza cateva minute sau secunde, fiind cauzate de diversi factori deshidratare, suprasolicitarea musculaturii, iritatiile la nivelul nervilor, carentele in anumite minerale (potasiu si calciu) etc.

Un remediu rapid pot fi deplasarile scurte, care atenueaza durerea sau masarea muschiului afectat ori scuturatul membrului dureros. In cazul in care crampele persista, consultati medicul specialist.

5. Acumularea de ceara in ureche

Ceara din ureche este o metoda naturala de protectie a organelor de auz impotriva infectiilor. Cand ajunge la nivelul urechii externe, ceara este de fapt excesul produs in interior. Indepartarea acestuia cu betisoare de urechi poate fi extrem de periculoasa, conducand la dureri, mancarimi, tiuit sau pierdere a auzului. Cea mai sigura cale de eliminare a cerii este apeland la medicul specialist.

 

6. Spasmele pleoapelor

Spasmele pleoapelor sau zbatutul ochilor sunt impredictibile, suparatoare si inofensive. Ele pot fi cauzate de expunerea prelungita la stres sau oboseala. Consumul excesiv de cofeina si uscarea ochilor pot fi alte cauze ale acestei manifestari ciudate a organismului.

Acestea dispar de cele mai multe ori de la sine, insa in cazuri izolate si extreme, pot fi oprite cu ajutorul injectiilor cu botox. Totodata, spasmele pleoapelor pot fi simptomele unor afectiuni neurologice, precum sindromul Tourette.

 

7. Schimbarea perceptiei gustului dupa spalatul pe dinti

Consumul unei portocale imediat dupa spalarea dintilor este uneori neplacut, intrucat gustul acesteia este compromis de un ingredient din majoritatea pastelor de dinti laurilul sulfat de sodiu, care amorteste receptorii gustului de la nivelul limbii.

Sursa: sfatulmedicului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>