Cum sa prepari carnea la gratar intr-un mod sanatos

gratar

Frigerea alimentelor bogate in proteine, cum este carnea, creeaza doua tipuri de substante chimice care ar putea contribui la aparitia cancerului: HCA (amine heterociclice) si PHA (hidrocarburi aromatice policiclice). HCA se formeaza cand carnea este gatita la temperaturi inalte. PHA se formeaza atunci cand grasimea de pe carne se scurge in sursa de foc si genereaza fum. Fumul contine aceste substante cancerigene, care se asaza pe suprafata carnii.

Frigerea unor alimente la temperaturi inalte produce compusi care pot accentua inflamatia din corp. Compusii, denumiti produsii finali de glicatie avansata (AGEs) apar in circuitul sanguin al persoanelor cu boli cronice asociate cu inflamatia. Ca exemple sunt diabetul, boli cardiovasculare, artrita reumatoida sau osteoartrita.

Marinarea carnii este solutia pentru un gratar sanatos. In condimente bogate in antixodanti  sau in bere, marinarea impiedica formarea substantelor cancerigene. Berea neagra e cea mai eficienta, datorita continutului crescut de antioxidanti. Aceasta injumatateste hidrocarburile aromatice policiclice (PAH).

Berea neagra are cel mai puternic efect, reducand nivelul a opt principale PAH cu mai mult de jumatate, comparativ cu carnea de porc nemarinata. Acest lucru este valabil si pentru marinarea in vin, otet balsamic sau alte condimente cu un continut crescut de antioxidanti. Pana in prezent, efectul este dovedit doar pentru bere.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>