Desenul – terapie si pasiune

11071190_878540068878772_560320599_o

Am aflat de curând despre terapia prin artă, în mod particular cea prin desen, iar pentru a înţelege mai bine acest tip de terapie am luat legătura cu un artist în caricaturi, care mi-a răspuns la câteva întrebări care mi-au stârnit curiozitatea.

Dragoş Timofte sau după cum îi spun prietenii Timi este student în ultimul an la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi deşi are multe proiecte de realizat şi licenţa de luat, el şi-a găsit puţin timp să mai şi creeze artă prin caricaturi pentru prieteni şi cunoscuţi.

Ce înseamnă desenul pentru tine?

Când eram mic mi-a plăcut să desenez personaje inspirate din desenele animate. Încă de pe atunci am prins drag de arta asta de a desena şi totodată mi-a influenţat decizia de a studia arhitectură. Pentru mine este o formă de exprimare, o formă de a mă ironiza pe mine şi societatea în care trăim. Acest lucru este foarte apreciat de persoanele care au simţul umorului sau de persoanele care simt nevoia unui strop de culoare în viaţa lor. Cu alte cuvinte, caut să amuz iar râsul e cel mai bun doctor. Pentru cei interesaţi, blog-ul meu le stă la dispoziţie şi acolo îmi pot admira colecţia.

Pe cine caricaturizezi tu cel mai des?
Îmi place să caricaturizez îmi mod particular personalităţi din lumea mondenă: cântăreţi, actori, politicieni. Pun mult accent pe32861c_aecefa69c3d84ace9f2d0a6d1cee0631.jpg_srb_p_469_664_75_22_0.50_1.20_0 context, şi o mare parte din umor se reflecta din ipostaza în care se afla personajul, mai degrabă decât din trăsăturile exagerate.

32861c_dbb9819da17f4014b66e60830881196b.jpg_srb_p_471_667_75_22_0.50_1.20_0Consideri că este o limită în creaţie?

Nu chiar. Singurele limite sunt alea pe care ţi le impui şi e de preferat să le depăşeşti. În ceea ce priveşte caricaturile, limitaţiile principale vor veni din partea celor caricaturizaţi. Aşa cum a afirmat şi caricaturistul Bogdan Petry, există, într-adevăr, cenzura şi în caricatura. Am mai realizat şi caricaturi la comanda unde persoanele vroiau mai mult un portret, decât o imagine care să îi ironizeze.

Cât de sănătoasă este această artă pentru tine?

Sincer să fiu, pentru mine aceste desene sunt o formă de terapie. Când mă simt indispus, pun mâna pe creion şi încep să mâzgălesc. Uneori mai neglijent, alteori cu ceva îndemânare şi încet încet personajul capăta forma. În principiu, caut să evoluez şi să găsesc plăcere în muncă.

Terapia prin arta desenului ajuta foarte mult persoanele introvertite şi este o formă de exprimare pentru cei care merg pe zicala „o imagine valorează cât o mie de cuvinte”.

Dacă v-am stârnit cât de cât curiozitatea vă invit să vizitaţi Timm’s artwork unde puteţi admira personajele create de Dragoş.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>