Este bosonul Higgs, particula lui Dumnezeu?

 

Bosonul Higgs a fost numit dupa fizicianul scotian Peter Higgs si supranumit “particula lui Dumnezeu”, aceasta face parte din familia bosonilor, despre care se crede ca apartin mecanismul care confera masa celorlalte particule.  Cercetarea existentei sale a inceput in 1960, in 2011, particular era cautata cu ajutorul acceleratoarelor de particule, in special cu acceleratorul LHC(cel mai mare accelerator de particule din lume, este cea mai complicata masinarie construita vreodata de om) de langa Geneva- Elvetia. Existenta acestei particule a fost postulata pentru prima data in anul 1964 de catre fizicienii: Peter Higgs, Robert Brout si Francois Englert.

luurr

Particula Higgs are toate numerele cuantice cu valoare zero, iar singurul numar care este diferit de zero este masa particulei. Daca bosonul Higgs exista, are o masa intre 115 si 149 de unitati, adica un interval de valori mult mai mic decat in urma cu un an de zile, cand bosonul Higgs se putea gasi ori in intervalul 115-158, ori in intervalul 175-185 de unitati. Bosonul Higgs este, in teortie, particula care da masa oricarei substante. Peter Higgs, a teoretizat ca exista un camp care este present pretutindeni in univers, iar in acest camp exista particule precum bosonii care-I poarta numele. Celelalte particule descoperite, adica tot ce vedem si nu vedem, tot ce exista in univers, atrag bosoni Higgs intr-o  masura mai mare sau mai mica. Particulele sunt ca oamenii importanti dintr-o incapere, cei care atrag in jurul lor multi altii, din acest motiv unele particule au o masa mai mare si altele mai mica, pentru ca au cuplat in jurul lor mai multi sau mai putini bosoni Higgs.

A fost numita si “particula lui Dumnezeu” tocmai pentru ca modeleaza tot ceea ce ne inconjoara, masa fiind principalul element care diferentiaza o substanta de alta si care asigura existent intregului Univers, generand gravitatia care tine totul in miscare.

 

Cercetatorul, Peter Higgs, doreste sa nu se mai foloseasca sintagma “particula lui Dumnezeu”, atunci cand se face referire la boson.  Acesta nu crede ca bosonul care are un rol atat de important in existenta universului  este rezultatul muncii creatorului atotputernic. De asemeana sustine ca aceasta denumire a pornit de la o gluma, fraza a fost creata pentru o carte de popularizare a stiintei.

Ledermann, autorul cartii “God Particle” a explicat in carte  originea supranumelui:  „Acest boson este atât de important pentru fizică astăzi, atât de crucial pentru înţelegerea structurii materiei, şi totodată atât de greu de găsit, încât i-am dat numele de «particula lui Dumnezeu» (God particle). De ce «particula lui Dumnezeu»? Pentru că editura nu ne-a lăsat să-i spunem «particula naibii» (Goddamn particle), deşi cred că era un nume mai potrivit, pentru că exprima cât de greu se lăsa găsită şi câte cheltuieli provoca”.

Peter Ware Higgs, este un fizician teoretic englez si profesor la universitatea din Edinburgh, in 2004 a primit Premiul Wolf pentru Fizica, iar in 2013 a primit Premiul Nobel pentru Fizica, pentru “descoperirea teoretica a unui mecanism care contribuie la intelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmata prin descoperirea particulei fundamentale prezise, in experimentele ATLAS si CMS, la Large Handron Collider de la CERN”. Profesorul  a explicat de curand de ce este nemultumit de aceasta denumire, “particula lui Dumnezeu”: “In primul rand, sunt ateu. In al doilea rand, stiu ca numele era o gluma, dar nu era o gluma prea buna. Nu cred ca ar fi trebuit sa-I dea numele acesta, pentru ca este inselator”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>