Evenimente pentru pacientii cu limfom si reeditarea “Dictionarului de Limfom”

Asociatia Bolnavilor cu Limfoame desfasoara a treia editie a campaniei “Info Limfom”, ce isi propune sa creasca gradul de informare al publicului despre aceasta forma de cancer care ucide in fiecare an mai multi oameni decat calamitatile naturale.1
Conform unui raport publicat in anul 2009, in perioada 1990-2008 si-au pierdut viata datorita inundatiilor, furtunilor, alunecarilor de teren, temperaturilor extreme si incendiilor de padure aproximativ 34,000 de persoane1. Din pacate, numai limfomul non – Hodgkin, cea mai frecventa forma de limfom, a ucis la nivel global, in anul 2012, peste 85.000 de persoane.
Fotor0917135126
In fiecare an sunt diagnosticate in tara noastra 1566 de cazuri noi de limfom, prevalenta bolii la 5 ani fiind de 3796 de cazuri. Din pacate, anual, 735 de persoane pierd lupta cu aceasta boala.2
Limfomul este o forma de cancer ce afecteaza deopotriva tinerii si varstnicii, insa boala apare in principal la adulti, cel mai frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 45 si 60 ani. La nivel global, exista peste 1 milion de persoane care sufera de limfom. Aproximativ 360,000 de cazuri noi de limfoame sunt diagnosticate anual in intreaga lume.3
InfoLimfom 2014 – evenimente pentru pacientii cu limfom si reeditarea “Dictionarului de Limfom”
In cadrul campaniei InfoLimfom 2014 vor fi organizate la Spitalul Clinic Coltea, in data de 17 septembrie si la Institutul Clinic Fundeni, in data de 25 septembrie, ateliere creative destinate bolnavilor cu limfom. Pe parcursul evenimentelor, pacientii cu limfom vor realiza, sub indrumarea lectorilor de la Fundatia Calea Victoriei, obiecte pictate care vor fi putea fi donate ulterior.
Pentru a veni in sprijinul pacientilor cu informatii utile lor, Asociatia Bolnavilor cu Limfoame reediteaza “Dictionarul de Limfom”.
“Prin toate actiunile pe care Asociatia Bolnavilor cu Limfoame le deruleaza, dorim sa venim in sprijinul celor afectati de aceasta boala, dar si familiilor lor. In acest an, in cadrul campaniei InfoLimfom 2013, reeditam, impreuna cu dna. prof. dr. Anca Lupu, acest “Dictionar de limfom”, care dorim sa devina un mijloc de informare important pentru pacientii cu limfom, rudele si pentru prietenii acestora.” a declarat dr. Radu Niculescu, presedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame.
Dictionarul poate fi accesat si online pe site-ul www.dictionarlimfom.ro. In plus, mai multe informatii despre cea mai frecventa forma de limfom sunt disponibile si pe portalul www.viataculimfom.ro.
Campania “Info Limfom” 2014, initiata de Asociatia Bolnavilor cu Limfoame, se deruleaza cu sprijinul Roche Romania, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic Coltea si Fundatiei Calea Victoriei.
Simptome nespecifice ce pot insa anunta o boala grava
Limfomul este o boala ce ramane in continuare o mare provocare atat pentru medici, cat mai ales pentru pacienti. Simptomele ce pot anunta prezenta unui limfom sunt nespecifice acestei boli si pot include:
• stare de oboseala cronica
• infectii repetate
• scadere in greutate
• inflamarea unuia sau mai multor ganglioni
Persoanele ce manifesta aceasta simptomatologie trebuie sa se prezinte la medic.
Exista doua tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin si limfomul Hodgkin, afectiuni ce se diferentieaza prin anumite particularitati. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afectiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezinta cea mai raspandita forma a cancerului limfatic (90 % din cazuri).
“Pe scurt, limfomul este o forma de cancer ce afecteaza sistemul limfatic, parte a mecanismului natural de aparare al organismului. Starea de oboseala cronica, infectiile repetate, scaderea in greutate si inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate in seama, fiindca pot ascunde prezenta unui limfom.”, a declarat Prof. Dr. Anca Roxana Lupu, Spitalul Clinic Coltea, Clinica de Hematologie, Presedinte al Societatii Romane de Hematologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>