Ficatul, alimentul anti-anemie

Putem scapa de simptomele anemiei – slabiciune, oboseala, ameteli – ataunci cans tinem cura de slabire, daca includem in dieta ficatul de pasare sau de vita, alimentul antianemic prin excelenta. In 100 g ficat se gasesc intre 4 si 12 mg fier usor asimilabil.

Astfel, in 100 g ficat de vita se gasesc 4 mg fier, in ficatul de pui – intre 7 si 12 mg. 120 g ficat furnizeaza aproximativ 15% din necesarul zilnic de fier la femei si 20% din necesarul de fier al barbatilor. Pentru o mai buna asimilare a fierului, ar fi bine ca atunci cand mancam ficateii de pui sa ii stropim cu putina zeama de lamaie. Vitamina C din lamaie stimuleaza asimilarea fierului din ficat.
In ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A (10-45 mg/100 g), care creste rezistenta la infectii in sezonul rece.
Chiar daca alimentele de origine animala nu contin vitamina C, ficatul este o exceptie, furnizandu-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din ficatul de pui sau de vita previne aparitia problemelor osoase la copii si a osteoporozei la adulti. AlaFicatei de pui la gratarturi de vitamine se gasesc in cantitati insemnate zincul, cuprul, seleniul, elemente cu rol important in stimularea imunitatii.
Ficatul este o carne slaba, contine mai putin de 4 g grasimi la 100 g. Datorita continutului sarac in tesut conjunctiv si grasimi, ficatul este foarte usor de digerat, de aceea poate fi introdus si in regimul alimentar al copiilor mici. Ficatul este o sursa buna de proteine: 19-21 g/100 g. Daca este consumant in exces, este posibil ca ficatul sa provoace crize de guta din cauza continutului ridicat in proteine. Specialistul nostru atrage atentia asupra colesterolului pe care il contine ficatul: ficatul de rata sau de gasca – 380 mg; ficatul de oaie – 370 mg; ficatul de vita – 350 mg, ficatul de pui – 250 mg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>