Gabriela: “O femeie frumoasă este ca o bijuterie. O bijuterie este un obiect unic, valoros și simplu”

Delicată, feminină și mereu îngrijită, Gabriela Căpățână este o tânără în vârstă de 22 de ani ce studiază peisagistica în cadrul facultății de Agronomie.  Pasionată de frumusețea tenului și a pielii, Gabi a hotărât să învețe și o meserie, și anume meseria de cosmeticiană.

Acesta ne-a oferit o serie de informații legate de îngrijirea personală pe care  le puteți găsi mai jos.

 10956186_842799812450235_770931607_n

Cum definești tu o femeie frumoasă?

O femeie frumoasă este ca o bijuterie. O bijuterie este un obiect unic, valoros și simplu. La fel trebuie să fie și femeia. Din punctul meu de vedere, frumusețea nu este reprezentată numai prin machiaj sau operații estetice, ci și prin igiena și sănătatea femeii. Igiena și sănătatea sunt factorii de care depinde transformarea pielii de-a lungul timpului. Bineînțeles că și machiajul și operațiile estetice își au rolul lor, însă cu măsură. Cu cât mai simplu cu atât mai bine și mai elegant.

Ce include meseria de cosmetician?

Sunt trei principii pe care trebuie să le îndeplinești în cosmetică: responsabilitate, răbdare și imaginație. Obligația cosmeticienei este de a-și însuși temeinic cunoștiințele teoretice și practice necesare și să fie la curent cu toate noutățile referitoare la metodele de lucru, aparatură și produse. Trebuie să lucreze corect, să aplice toate procedeele cosmetice cunoscute, tinând seama de măsurile de igienă. Fiecare operație să fie executată cu multă atenție, corect, nu în grabă sau superficial, să nu facă diferențieri între cliente în ceea ce privește vârsta, poziția socială, sau în funcție de simpatie.

Rolul cosmeticii este, în special, preventiv și se referă la menținerea (prin diverse procedee) cât mai îndelungată a frăgezimii și catifelării pielii, a elasticității ei, precum și la menținerea țesutului mușchilor pieloși, pentru a întârzia cât mai mult apariția semnelor de îmbătrânire. O dată slabit tonusul muscular, adâncite ridurile cosmetica devine neputincioasă! Ei îi ramane rolul de păstrare a igienii pielii, de a corecta prin machiaj unele aspecte inestetice, acționând favorabil asupra stării psihice.

Care sunt după părerea ta, regulile primordiale pe care trebuie sa le respecte o femeie pentru a avea un ten și o piele mereu tânără?

Factorul principal care stă la baza îngrijirilor cosmetice este igiena, care depinde strict de clientă. La toate popoarele lumii, din cele mai vechi timpuri, a existat o strânsă legatură între curățenie și frumusețe. Cosmeticiana poate aplica tratamente care urmăresc menținerea unui timp îndelungat al aspectului eutrofic al pielii. Acest lucru se realizează folosind o gamă întreagă de mijloace și procedee cosmetice cuprinse în cadrul celor patru procese care stau la baza oricărui tratament: curățire, hrănire, hidratare, tonifiere, procese ce pot fi îndeplinite numai cu ajutor specializat. Să nu uitam că frumusețea, grația, gingășia sunt atribute la care aspiră femeia de-a lungul întregii sale experiențe. Grija femeilor zilelor noastre pentru întreținerea frumuseții fizice a devenit o necesitate curentă, ba chiar o obligație socială.

 

Ne poți împărtăși o mască benefică pentru hidratarea pielii?

Da, sigur! Masca hidratantă pentru tenul normal: o portocală, miere, lapte praf și o fiolă de vitamina E (toate acestea se gasesc in magazinele tip Supermarket și sunt accesibile la preț). Se iau două linguri de zeamă de portocală peste care se adaugă o lingură de miere, o lingură de lapte praf și o fiolă de vitamina E. Se amestecă ingredientele până când se obține o pastă. Se aplică masca pe tenul curat și se lasă să acționeze timp de 5-10 minute, după care se clătește cu apa calduță. Dar o mască nu va face minuni pentru lung timp! Aceste măști trebuiesc repetate la un anumit interval de timp. De exemplu, această mască pe care am descris-o poate fi aplicată la 3 săptămâni, potrivită pentru un ten normal care rezistă la anumiți factori fizici, chimici și de altă ordine.

Consideri că machiajul este un factor negativ ce sprijină procesul îmbătrânirii tenului?

Astăzi tehnica machierii a evoluat foarte mult. Produsele sunt de bună calitate, studiate științific, adecvate tipului de ten, având ca scop înfrumusețarea, dar și îngrijirea și protejarea pielii. Este de ajuns să ne gândim că strămoșul fondului de ten era prelucrat din nasturi de sidef dizolvați în lămâie, ca să ne dăm seama că s-au făcut progrese. Bineînțeles că machiajul poate fi și un factor de îmbătrânire al tenului în condițiile în care el este greșit aplicat sau purtat. Greșit aplicat, însemnă o amestecătură de produse colorate, insistent folosite, care nu permit tenului să respire, iar greșit purtate însemnând că persoana respectivă să poarte machiaj și când doarme. Tenul trebuie să fie liber, hidratat, nu încărcat cu produse de machiaj. Dacă tenul este bolnav nu se recomandă machiaj pentru că accelerează atât procesul de îmbătrânire cât și de persistență a bolii.

 

Pe lângă un ten curat, și corpul necesită o atenție specială. Ce trucuri ne poți împărtăși?

Da, corpul necesită și el o atenție deosebită. Degeaba avem un ten sănătos și frumos dacă restul corpului arată dizgrațios. Un truc important ar fi alimentația, care poate influența pozitiv sau negativ femeia. Nu ne place să vedem o femeie supraponderală, care se miscă și respiră greu, ne place să vedem o femeie de dimensiuni normale care emană sănatate și energie. Alimentatie este prescrisă de un nutriționist atestat, el va decide tipul mancarii, timpul la care este recomandat  să mâncăm și unele suplimente nutritive care pot influența pozitiv sănătatea corpului. Un alt truc ar fi mișcarea. Alergatul de dimineață este recomandat, într-un părculeț până în orele 7. Dacă nu suntem persoane matinale, recomand un masaj profesionist, evident aplicat cu ajutorul unor produse sau obiecte speciale. Masajul antreneaza sângele și muschii, ajută la pătrunderea rapidă a cremei hidratante și menține tonusul și elasticitatea pielii.

Preferi măștile din comerț sau cele preparate direct în casă?

O cosmeticiană care preferă măștile de comerț nu poate fi numită decât cosmeticiană lejeră. Personal, prefer măștile preparate chiar de față cu clienta. Produsele proaspete și corect aplicate au un efect mult mai bun, atât fizic cât și psihic. Mai ales că acum se poartă moda Bio sau Eco. Un factor important în prepararea măștilor, atât din comerț cât și cele făcute acasă, este alergia. Clienta poate fi alergică la un produs vegetal sau chimic din compoziția măștii. Astfel o mască făcută în casă poate fi preparată ca atare, evitând acel factor negativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>