Gatitul cu abur

 

Alimentele pe care le consumam ne asigura sau nu o alimentatie sanatoasa. Conteaza, in egala masura, si modul in care aceste alimente sunt preparate. Cea mai sanatoasa alegerea, este gatitul cu aburi.

Gatitul cu abur este o metoda foarte des folosita in bucatariile traditionale. Deoarece alimentele sunt mai sanatoase si gustoase, in cultura orientala, gatitul la aburi era o metoda foarte raspandita de preparare a produselor.

Chinezii folosesc aceasta metoda de mult timp si sunt campioni in ceea ce priveste inventivitatea construirii de aparate traditionale pentru gatit cu abur. Au fost confectionate initial din gresie, apoi din benzi de chiparos si din bucati de bambus plasate deasupra unui recipient cu apa clocotita. In Hawaii, carnea de porc este gatita cu fum si abur. Mai ales in ultima perioada, gatitul la abur a cucerit consumatorii epocii moderne datorita aparatelor de gatit la abur care le da siguranta si le garanteaza calitatea.

Metoda cea mai des folosita este de a pune alimentele deasupra unui vas cu apa clocotita, acoperindu-le. Este destul de ineficienta insa, pentru ca in lipsa unei oale speciale, se pot intampla accidente. O metoda care necesita mai mult timp este gatitul direct deasupra apei clocotite. Exista insa agacelasi risc de accidente. In plus, mare parte din abur se pierde. Avantajul este ca alimentele, fiind invelite in hartie speciala pentru gatit, fireb in sucul propriu, pastrandu-si aroma. Metoda orientala de gatire a orezului cu abur consta in scufundarea acestuia in apa clocotita si acoperirea lui pana cand apa este absorbita in totalitate.

Dincolo de aceste metode traditionale gatitul cu abur modern este mult mai usor, pe piata existand astazi o gama variata de aparate de gatit cu abur.

Avantajele gatitului cu abur

Numeroase alimente se pot gati cu abur, prezentand avantaje clare fata de alte metode de gatit:

- cantitatea de nutrienti, de vitamine si minerale care se pastreaza in alimente este semnificativ mai mare decat dupa gatitul prin alte procedee. Gatitul cu abur reduce vitamina C cu pana la 40%, in timp ce alte metode de gatit o reduc cu 70%.
- alimentele gatite cu abur sunt mai usor de digerat;
- alimentele gatite cu abur sunt indicate in diete, fiind foarte sanatoase pentru orice persoana si recomandate mai ales pentru varstici care sufera de vreo boala.

- aburul nu usuca alimentele, folosind energia termica naturala. Acest lucru face ca mancarea sa fie foarte placuta, nefiind expusa la o caldura intensa si uscata si eliminand riscul ca aceasta sa intre in contact direct cu sursa de caldura.
- condimentele pot fi adaugate in moduri foarte variate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>