Isi mai fac efectul medicamentele expirate?

medicamentePastilele care au depasit termenul de valabilitate pot da reactii adverse mai severe si, foarte important, isi pierd eficienta terapeutica, atentioneaza medicii.

Din 1979, Agentia Americana pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor a cerut producatorilor sa precizeze data de expirare a medicamentelor. Dar multi dintre noi nu stiu ce inseamna data de expirare. Este data pana la care producatorul garanteaza ca medicamentul functioneaza la capacitate maxima, dar nu inseamna ca reprezinta data la care medicatia devine ineficienta sau daunatoare.

Foarte multe dintre pastile isi pastreaza inca eficienţa o buna perioada dupa depasirea termenului inscris pe ambalaj. Din precautie, producatorii de medicamente fixeaza de obicei un termen de valabilitate ceva mai mic decat cel real, constatat in urma unor studii specifice. Insa cat de lunga este perioada in care medicamentele mai pot fi folosite dupa expirare nu se stie pentru fiecare produs farmaceutic in parte.

Data de expirare este cuprinsa in general intre 12 si 60 luni de la data productiei. Principala problema pe care o creeaza medicamentele administrate dupa data expirarii este aceea ca efectul lor terapeutic devine nul. In cazuri mai grave, medicamentele expirate, indiferent daca isi produc sau nu efectul prescris initial, pot induce efecte secundare neasteptate: reactii alergice, dureri gastrice, cefalee, chiar imbolnaviri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>