Kinetoterapie, pentru sanatatea ta

Auzim tot mai des de kinetoterapie, dar ce anume presupune aceasta tehnica si daca ne este recomandata, aflam de la Dr. fiziokinetitoterapeut Razvan Darea Kobe, care ne raspunde astazi la cateva intrebari.

In primul rand de cat timp practici aceasta meserie si care au fost motivatiile tale in alegerea ei?

Sunt kinetoterapeut din 2008, de cand am terminat facultatea. Motivatiile mele? Pai a fost una singura, si anume mama, care suferea de osteoporoza si mereu am spus ca voi ajunge eu mare si o voi vindeca. Am vrut sa ma tin de cuvant.

541411_141196939396405_1007041387_n

Cati oameni tratezi in medie si care sunt cele mai des intalnite afectiuni? Ce varste au pacientii tai?

Sincer, nu le stiu numarul, dar sunt destul de multi. Cele mai des intalnite afectiuni sunt atacurile vasculare si fracturile de col femural, mai ales in cazul pacientilor mai varstnici. Pacientii mei, in general, sunt oameni mai in varsta, avand in vedere ca lucrez la o clinica de geriatrie. Dar, in particular tratez de la bebelusi la batrani.

Kinetoterapia ajuta la vindecarea sau tinerea sub control a foarte multor tipuri de afectiuni

Ne poti spune ce este exact kinetoterapia si in ce consta aceasta terapie?

Kinetoterapia este de fapt o specialitate medicala care asigura prin tehnici si metode specifice recuperarea si refacerea functiilor si structurilor organismului uman, compromise de boala sau traumatisme. Mai pe scurt, ajuta la vindecarea sau tinerea sub control a foarte multor tipuri de afectiuni. Ea poate avea un rol profilactic, adica mentinerea starii de sanatate si prevenirea bolii, sau un rol curativ: vindecarea, ameliorarea unor boli sau prevenirea unor afectiuni deja existenta, refacerea rapida post operatorie sau dupa traumatisme, dupa activitate sportiva. Tehnicile si metodele specifice constau in diverse miscari ale corpului, exercitii de tip  gimnastica medicala, masaj, toate cu o continua examinare a corpului.

Care sunt recomandarile kinetoterapiei?

Kinetoterapia se recomanda de fiecare data cand este nevoie de misiunea ei si anume: corectarea posturii si aliniamentului corpului (ex: cifoze, scolioze etc.), cresterea mobilitatii articulare (ex: post imobilizare dupa fracturi, in afectiuni reumatismale), recuparea fortei musculare (post operatii de menisc, fracturi), recuperarea elasticitatii si rezistentei musculare (ex: dupa rupturi musculare), imbunatatirea coordonarii neuromotorii, controlului si echilibrului (dupa accidente vasculare celebrale, boala Parkinson), recuperaree cardio-respiratorie (post infarct miocardic, afectiuni respiratorii), refacerea capacitatii de efort, imbunatatirea capacitatii de relaxare (managementul stresului, atacul de panica), reeducarea sensibilitatii.

Dar, trebuie sa precizez ca se recomanda tuturor oamenilor: bebelusi, copii, femei gravide, adulti, batrani, sportivi, oameni cu handicap, supraponderali si chiar si celor slabi sau amotrici. In special, dupa nastere este deosebit de recomandata atat mamei cat si copilului, dar si sportivilor de performanta deoarece ei sufera cele mai dese traumatisme. De asemenea, mai precizez si ca odata inceputa aceasta terapie se recomanda o continuitate, pentru mentinerea starii de sanatate.

Ce sugestii ai pentru cititorii 365sanatate.ro?

Recomand cititorilor sa aiba grija de sanatatea lor, pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa combati. Si sa faca cat mai multa miscare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>