Laboratorul de Gusturi și Fapte Bune – alimentatie sanatoasa si implicare sociala

  Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune

Alegerea unui stil de viata sanatos implica, de cele mai multe ori,  renuntarea la alimentele procesate, la fast-food, la ceea ce ofera supermarket-urile, patiseriile etc. Renuntarea vine insa la pachet cu o intrebare: in contextul stresului cotidian si a lipsei de timp, de unde putem cumpara mancaruri preparate cu ingrediente proaspete, calde si livrate atunci cand ne dorim noi?

Pentru a satisface solicitarile clientilor tot mai educati si preocupati de ceea ce consuma, firmele de catering au devenit mai responsabile atunci cand vine vorba despre preparatele lor si, totodata, despre cei care le gatesc. Un exemplu de astfel de firma de catering este Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune, o structura de economie sociala dezvoltata de Fundatia Tinerete Fara Batranete, infiintata anul acesta in comuna Mogosoaia, judetul Ilfov.

Despre sustinerea unei cauze sociale si schimbarea perceptiei romanilor in ceea ce priveste alimentatia, am stat de vorba cu Roxana Prodan, fondatoarea Fundatiei Tinerete Fara Batranete.

 Cum ati defini succint Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune?

Laboratorul este un concept original ce presupune servicii si produse de catering cu misiune nobila, pus la dispozitia tuturor iubitorilor de gusturi bune. Oferta include planificarea meniului, preparare, livrare, set-up, desfacere si infrastructura necesara (personal, mese si vesela). Atentia la detalii, creativitatea si capacitatea de a respecta preferintele culinare ale clientilor, in vederea organizarii unor evenimente extraordinare, sunt principalele calitati care recomanda echipa Laboratorului.

 De unde a pornit initiativa infiintarii Laboratorului?

Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune este o structura sociala dezvoltata in cadrul Programului „Sanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, initiativa facand parte dintr-un proiect mai amplu al Fundatiei Tinerete Fara Batranete. Misiunea nobila despre care am mentionat anterior se refera la integrarea pe piata muncii a persoanelor vulnerabile. Aceste persoane vulnerabile pot fi persoane cu dizabilitati, femei aflate in situatii de risc, femei victime ale violentei in familie, persoane care au mai mult de doi copii, familii monoparentale sau persoane de etnie roma. In cadrul Laboratorului s-au creat 8 locuri de munca in acest sens.

Care a fost atitudinea companiilor fata de o astfel de intreprindere care, aditional furnizarii unor produse de calitate, sustine si aceste persoane?

Feedback-ul a fost unul pozitiv. Au apelat la serviciile noastre organizatii din domenii diferite, institutii bancare, ministere, organizatii non-guvernamentale, companii private cat si institutii publice ne-au solicitat serviciile si ne-au apreciat, contribuind astfel la concretizarea conceptului.

Cand este vorba de o astfel de afacere sociala, ce beneficii si reduceri de impozite exista pentru angajatori?

Afacerea sociala se adreseaza exclusiv persoanelor aflate in categoriile vulnerabile mentionate mai sus, demonstrandu-se astfel preocuparea fata de acestea. Companiile cu peste 50 de angajati care apeleaza la serviciile Laboratorului de Gusturi si Fapte Bune, au satisfactia contributiei la un proiect benefic comunitatii, dar si o serie de avantaje fiscale. Laboratorul este unitate autorizata protejata, ceea ce presupune ca acele companii care au peste 50 de angajati pot cumpara de la noi produse in baza legii 448/2000 pe fondul de handicap. Firmele respective sunt obligate sa aiba persoane cu dizabilitati angajate, care sa reprezinte 2% din personalul companiei. Daca nu ating acest procent, platesc catre stat o taxa sau pot opta sa colaboreze cu unitati protejate, cum sunt Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune, Atelierul Comsa sau The Tipping Point – Bistro Social, cele trei proiecte dezvoltate de Fundatia Tinerete Fara Batranete. Compania noastra functioneaza ca o structura de economie sociala si, astfel, nu plateste impozit pentru salariatii care prezinta o dizabilitate fizica sau psihica.

banner web - www.laboratorul de gusturi - 336x280px - fara grid

 Ce idei au stat la baza infiintarii Fundatiei Tinerete Fara Batranete?

Am creat Fundatia propunandu-ne ca aceasta sa devina o autoritate in ceea ce priveste implicarea in proiecte care vizeaza persoanele aflate in situatii de risc sau care au nevoi speciale, cele care prezinta dizabilitati psihice, fizice, ori intelectuale. Aceasta are deja experienta de peste 9 ani in oferirea de servicii psiho-sociale pentru persoanele defavorizate. Ideea de baza a Fundatiei a fost si continua sa ramana prevenirea marginalizarii si excluderii sociale a persoanelor din categoriile defavorizate. Implicarea in proiecte si parteneriate nationale a vizat servicii nonrezidentiale, de ingrijire la domiciliu si terapeutice pentru persoanele care chiar au nevoie de ajutorul nostru.

Cum putem contribui la promovarea unor produse de calitate, dar sa si implicam in acest proces comunitatea locala?

Laboratorul de Gusturi atinge ambele aspecte pe care le-ati mentionat si, de aceea, consideram ca poate reprezenta raspunsul la o astfel de intrebare. Cei care sunt implicati in proiect asigura buna desfasurare a proceselor, prin atentia acordata ingredientelor folosite la preparare si dedicarea in intreaga activitate. Dupa cum am mai spus si anterior, aprecierile au inceput sa apara, dar e nevoie ca fluxul de incurajari sa devina constant. Astfel, cei care vor apela la servicii de catering ale Laboratorului vor contribui la dezvoltarea persoanelor vulnerabile angajate, realizand in acelasi timp ca alegerea facuta a fost si cea corecta.

Ce cuprinde meniul oferit de Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune?

Ca orice firma care ofera servicii de catering, incercam sa acoperim o paleta cat mai larga a produselor pe care le livram si ne putem mandri ca avem in meniu de la produse traditionale romanesti, pana la specialitati realizate de bucatarii nostri, precum coaste de porc, aripi picante, mai multe tipuri de burger si alte surprize pe care le pregatim pentru clientii nostri. De altfel, suntem foarte deschisi sa colaboram cu clientii nostri atunci cand isi doresc un meniu special pentru diferite evenimente din viata lor si incercam sa facem tot posibilul sa le indeplinim solicitarile, implicandu-i direct in realizarea meniului.

Ati sesizat un tipar al consumului clientilor dumneavoastra?

In ultimul timp, perceptia romanilor cu privire la alimentatie s-s schimbat. Acestia au devenit tot mai preocupati de alegerile lor culinare, de ceea ce se afla dincolo de rafturi si vitrine. Vor sa manance mai sanatos si, eventual, cat mai traditional, neinsemnand neaparat o intoarcere catre mancarurile grele atat de specifice meniului romanesc, ci mai degraba o preocupare privind provenienta ingredientelor din care sunt preparate si a modului in care acestea sunt preparate.

Lipsa de timp si ritmul alert in care isi desfasoara viata ii obliga pe romani sa apeleze la serviciile oferite de firmele de catering, pentru ca nu au timpul sau dispozitia necesara sa mai gateasca dupa o zi de munca stresanta.

Stim ca Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune este situat in comuna Mogosoaia, judetul Ilfov. Reprezinta asezarea intr-o comuna limitrofa Bucurestiului un impediment in ceea ce priveste cresterea numarului de comenzi?

Nu, cu siguranta nu. Desi ne aflam in afara Bucurestiului, primim tot mai multe comenzi pentru evenimente la care sa asiguram partea de catering. Totodata, aflandu-ne pe Soseaua Bucuresti-Targoviste, beneficiem de comenzile tuturor celor care au drum pe aceasta ruta, prin urmare, nu ducem lipsa de comenzi, ci dimpotriva, lucrurile merg foarte bine din acest punct de vedere.

Ce va propuneti sa realizati in anul viitor?

Evident, ne dorim sa ne dezvoltam cat mai mult si intr-o maniera organica. Sunt convinsa ca, daca lucrurile vor merge la fel de bine ca pana acum, vom putea creste numarul locurilor de munca oferite persoanelor vulnerabile, astfel incat sa depasim numarul celor 8 locuri de munca create pana acum. Totodata, vom continua sa ne mentinem la standardele ridicate la care ne-am raportat pana acum, imbunatatindu-ne continuu serviciile si experienta culinara oferita clientilor nostri.

Laboratorul de Gusturi si Fapte Bune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>