Lista bolilor care sunt descoperite extrem de greu de catre medici

Chiar si pentru medici unele boli sunt foarte greu de identificat. CNN a publicat o lista a afectiunilor greu de descoperit pentru doctori si care cer investigatii amanuntite, de lunga durata.

medicina_de_laborator7
Boala celiacă
Boala celiacă este o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. În medie, este nevoie de la şase până la 10 ani pentru ca boala să fie diagnosticată corect. Cei care suferă de boala celiacă au probleme digestive atunci când consumă alimentece conţin gluten (cum ar fi grâu, orz, secară), jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această boalăexperimentând diareea şi pierderea în greutate.
Fibromialgia
Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale, dar care implică simptome ce nu pot explicate din punct de vedere medical. Atunci când medicii nu găsesc o cauză pentru durerile şi oboseala pacientului, îl diagnostichează pe acesta cu fibromialgie. “Dacă merg la reumatolog, pacienţii sunt diagnosticaţi cu fibromialgie, dar dacă merg la gastroenterolog sunt diagnosticaţi cu sindromul colonului iritabil”, susţine doctorul Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de medicină de investigaţie la Universitatea Yale.
Artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală care afectează articulaţiile. “Stadiile de început ale bolii pot fi aceleaşi cu cele ale multor alte afecţiuni. Uneori este doar o senzaţie de durere sau rigiditate la nivelul articulaţiilor, ce ar putea fi cauzată de o mulţime de lucruri diferite”, susţine David Fleming.
Scleroza multiplă
Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorţeală, slăbiciune, furnicături, dar nu este întotdeauna cazul.
“Scleroza multiplă poate fi episodică”, afirmă Eugene Shapiro deoarece anumite simptome apar şi dispar.
Simptomele bolii pot fi mai mult sau mai puţin severe.

Boala Lyme
Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare şi simptomele asemănătoare răcelii fac ca aceasta să fie uşor de confundat cu alte afecţiuni.
Un test de sânge poate verifica anticorpii bolii Lyme în sânge, dar aceştia nu apar decât la câteva săptămâni după infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important să se scape imediat de căpuşă şi să se consulte rapid medicul.
Lupusul
Semnul cel mai distinctiv al lupus – o altă boală inflamatorie cronică – este o erupţie în formă de fluture peobrajii pacientului, dar aceasta nu este prezentă în toate cazurile. Pentru cei care nu dezvoltă erupţii cutanatediagnosticul poate fi un proces lung şi dificil, spune Shapiro.
“Lupusul poate să se manifeste în moduri diferite, poate afecta articulaţiile, rinichii, creierul, pielea şi plămânii, iar simptomele pot să semene cu cele ale altor boli”, precizează medicul.
Nu există o singură metodă prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urină şi sânge, alături de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.
Apendicita
Se poate crede că un apendice inflamat sau spart ar trebui să fie uşor de identificat, dar uneori se întâmplă să nu fie aşa. Simptomele tipice apendicitei includ greaţă, durere şi sensibilitate în jurul buricului şi, eventual, ofebră uşoară. Dar nu întotdeauna.
“Uneori oamenii au dureri, dar apoi se rupe apendicele şi durerea se ameliorează, astfel că ei cred că sunt în regulă”, spune Shapiro.

Sursa: mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>