Medicina, pe scurt

Oamenii se imbolnavesc, sufera de diverse rani sau boli dintotdeauna, insa medicina din zilele noastre este rezultatul a mii de ani de experiente medicale. Tratarea unui bolnav, diagnosticarea, recomandarea remediilor sau interventiile chirurgicale, asa cum le stim noi, fac parte din medicina moderna, o stiinta exacta bazata pe cercetare. 
educatia-in-evul-mediuArta vracilor si samanii pretindeau ca alunga duhurile rele pentru “curatarea” sufletului, implicit pentru vindecarea corpului, intrucat credinta lor era bazata pe stransa legatura dintre suflet – minte – corp. Medicina practicata in Egiptul antic descantecul, potiunile si lobotomia erau practicile principale… Medicina din antichitate era bazata aproape in intregime pe spiritualitate, rugaciuni si ritualuri religioase. De cele mai multe ori, bolile erau puse pe seama destinului sau a vointei lui Dumnezeu, astfel ca tratamentul consta in rugaciuni si sacrificii.

Bazele medicinei moderne s-au pus in Grecia antica, cand Hipocrate si-a dat seama ca fiecare boala are propriile ei cauze si care a inceput sa propuna leacuri in functie de boala, pe baza diagnosticarii. Totodata a incetat asimilarea automata a medicinei cu magia si practicile supranaturale si dezvoltarea leacurilor “personalizate”.

Operatiile chirurgicale dateaza de circa patru mii de ani, din Mesopotamia antica, cand babilonienii efectuau aceasta interventie pentru extirparea tumorilor, tratarea schizofrenie sau a depresie. Operatiile erau foarte dureroase, intrucat chirurgii aveau mult prea putine cunostiinte de anatomie, lipseau tehnicile de anestezie si tratamente postoperatorii necesare pentru protejarea ranilor de infectii.

 

Corpul-uman-set-magnetic_Corpul-uman-set-magnetic-22732-1Anatomia corpului uman a devenit cunoscuta odata cu biopsiile, la vremea aceea ilegale, efectuate de savantii vremii pe corpuri moarte. Cunoasterea aprofundata a organelor, modul lor de functionare si asezarea lor a facut ca tratamentele medicilor sa devina mai precise si mai eficiente.

Vaccinurile au fost un alt salt maret in medicina, ajutand la prevenirea multor epidemii si  boli fatale (variola, pneomonii) sau boli contagioase.

 

Preocuparile savantilor din medicina s-au indreptat si spre alte noi ramuri, ca imunologia si genetica, in incercarea de a gasi leac bolilor considerate netratabile. Medicina s-a ramnificat, statutul de medic s-a schimbat, devenind absolut necesara pregatirea intensiva a acestuia.

tumblr_lqjj36ESjO1qggdq1medic-protest

 Daca medicul medieval era un erudit, un bun  cunoscator al astrologiei si alchimiei,  medicul modern trebuie sa fie un savant si sa aplice corect stiinta actuala in scopul vindecarii pacientilor. 

 

 

 

In ciuda secolelor de experienta medicala si diverselor tratamente auxiliare (de exemplu acupunctura), exista inca destul de multe boli care raman netratate, cauzele si tratamentul lor fiind necunoscute. In ziua de astazi, dupa atatea secole de medicina experimentala, stiinta are marele avantaj al accesului la tehnologie de ultima generatie, atat pentru experimente, cercetare, fabricarea medicamentelor, cat si pentru operatiile chirurgicale mai mult sau mai putin invazive.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>