Mergeti periodic la controale medicale de rutina

doctori

Cand ati mers ultima oara la un control de rutina?

Chiar daca nu va doare nimic, nu aveti niciun simptom ingrijorator, medicii recomanda o serie de analize de rutina.

Indiferent de varsta, este indicat sa mergeti cel putin o data  pe an la control. Medicii pot urmari evolutia starii dumneavoastra de sanatate si pot identifica daca sunteti predispusi la anumite boli.

Inceputul fiecarui an este perioada potrivita pentru a va evalua starea de sanatate. Investigatiile medicale de rutina incep cu un examen clinic general. Acesta este urmat de teste de sange ce cuprind: hemoleucograma, VSH, profilul lipidic, glicemia, transaminazele, creatinina. De asemenea, medicul va va recomanda si un examen de urina.

In cazul femeilor se adauga si alte exemene cum ar fi: examen ginecologic, ecografii abdominale si la san.

In cazul barbatilor de peste 45 ani se recomanda de asemenea si testul PSA(pentru a depista daca acestia au probleme cu prostata).

Alte investigatii necesare sunt si electrocardiograma de control, spirometria- test functional al plamanilor, ecografii abdominale pentru a se observa starea de sanatate a ficatului, rinichilor si organelor genitale.

Un alt control foarte important pe care ar trebui sa il tratati cu maxima seriozitate este controlul dermatologic. Medicii va vor analiza alunitele si pot depista cu usurinta daca anumite alunite sunt suspecte. Melanomul este cancerul cu cea mai rapida forma de evolutie dintre toate tipurile de afectiuni maligne.

Foarte important: prezentati medicilor istoricul afectiunilor familiilor dumneavoastra. Anumite boli pot fi eredidare, iar dumneavoastra puteti fi predispusi la acele boli. Medicul va va recomanda un set de analize mai amanuntite pentru a verifica starea dumneavoastra de sanatate!

Noi consideram ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam. Din acest motiv va recomandam cu caldura sa mergeti la medic si sa solicitati un set de analize!

Multa sanatate!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>