OMS, situatie ingrijoratoare despre epidemia de Ebola

1056462364217d6fb93d1471f5f4f301Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, a afirmat la inceputul lunii august, ca epidemia de Ebola din Africa de Vest “avanseaza mai rapid” decat mobilizarea pentru limitarea ei, transmite Mediafax in pagina electronica.
Ea a avertizat impotriva unor “consecinte catastrofale” si a unui risc de propagare in alte tari. “Efectivele actuale de ajutor national si international sunt trist de inadecvate”, a declarat Chan in cadrul unui summit regional privind epidemia organizat la Conakry.
Este foarte interesant faptul ca, desi, Directoarea OMS, Margaret Chan, spune ca efectivele actuale de ajutor national si international sunt trist inadecvate, Canada le ofera un vaccin experimental impotriva Ebola.

Liberia a cerut saptamana trecuta doze din medicamentul ZMapp, care a fost deja folosit in tratarea a doi doctori. Nu s-a aflat nimic pana in acest moment despre starea celor doi doctori.
Zece doze din medicamentul cunoscut sub numele VSV-EBOV au fost trimise la un spital din Geneva, la cererea OMS și cu ajutorul grupului Medici fără Frontiere. Oragnzatia Medici fara Frontiere are sute de membri in Africa de Vest, a explicat ca inafara de medicamente este nevoie de cresterea numarului de lucratori medicali.
Desi, au folosit un vaccin experimental, pana la 9 august aparut noi cazuri, peste 1.800 confirmate si suspecte, si peste 1.000 de decese.

Virusul Ebola a fost descoperit pentru prima data in 1976 in satul Yambuku, o localitate din Zair, aflata pe malul raului Ebola, si apoi a fost localizat si in Sudan. Rata de mortalitate a celor infectați se ridica pana la 90%. Virusul se transmite numai prin contact direct cu sangele sau cu alte fluide corporale (de exemplu, saliva, urina) ale unor persoane sau animale infectate, in viata sau decedate. Infectarea este posibila si prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate in convalescenta, timp de pana la sapte saptamani dupa recuperare. Virusul Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa.
Boala poate sa inceapa dintr-o data, cu febra, dureri musculare, stare de slabiciune, cefalee si durere in gat, dupa o perioada cuprinsa intre 2 si 21 de zile de la expunerea la virus. Urmatoarele etape ale bolii constau in voma, diaree, eruptie cutanata si disfunctii ale ficatului si rinichilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>