Ouale – cateva caracteristici mai putin cunoscute

oua 2

Digestia oului se face relativ usor. Cele mai indicate moduri de preparare sunt oul fiert moale si ochiul romanesc.

Momentul din zi cand mancam oul este important pentru o buna asimilare a compusilor nutritivi, “Oul, dimineata este medicament, la pranz, aliment, iar seara, otrava”.

Albusul de oul contine colina, vitamina care protejeaza structura celulara a creierului si neurotransmitatorii, creste capacitatea de memorare si reduce infamatiile.  

Culoarea galbenusului nu indica prospetimea acestuia, ci „dieta” gainii. Gainile care primesc grane si vegetale ce contin carotenoide (luteina, zeaxantina) fac oua cu un galbenus galben aprins. De aceea ouale „de tara” au un galbenus auriu, iar cele de „fabrica”, mai decolorat.

Albusul abicios, opac este semn al prospetimii oului. Albusul transparent al oului indica faptul ca oul este mai vechi. 

Culoarea cojii variaza de la o rasa de gaini la alta. Continutul nutritiv al oualor este acelasi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>