Primula, actiuni terapeutice

Primula sau luminita noptii, originara din America de Nord, a inceput sa fie cunoscuta in lumea intreaga, incepand cu secolul al XVII-lea. Semintele au fost depozitate in balastul de pe vapoare, calatorind din America de Nord catre Europa, unde au prins radacini. Din Europa, primula s-a raspindit in Asia.

Planta si radacinile au fost folosite pentru tratarea contuziilor, hemoroizilor, tusei si durerilor de stomac, dar semintele contin uleiuri care au valoare terapeutica. Acestea sunt de culoare rosiatica si se obtin numai in al doilea an ( in primul an apar numai frunzele). Florile de culoare galben- deschis, cu parfum inmiresmat, nu se deschid inainte de lasarea serii, de unde si numele de “luminita noptii”.
Uleiul din seminte contine un acid gras special numit acid gamma-lino- lenic (AGL). Aceasta substanta este ingredientul activ al uleiului de primula, reprezentand 7-10% din cantitatea totala de acizi grasi. Organismul transforma AGL in doi compusi asemanatori hormonilor- prostaglandine si leucotrine- care au actiune antiinflamatorie. Activitatea sa antiinflamatorie face ca uleiul de primula sa fie folosit pentru tratatea unor boli precum:

- ameliorarea iritatiilor produse de eczeme. Eczemele si pielea pruriginoasa pot aparea atunci cand organismul nu poate sa transforme grasimile din alimente in AGL. S-a constatat ca un tratament pe o perioada de trei sau patru luni cu ulei de primula calmeaza mancarimile si reduce necesitatea folosirii cremelor sau a medicamentelor.

- ameliorarea problemelor menstruale. Uleiul de primula poate fi eficient in tulburarile legate de ciclul mentrual cum ar fi sindromul premenstrual (SPM), senzatia de tensiune in sani inainte de menstruatie si crampe mentruale.

- reducerea durerilor reumatismale. Exista persoane care sustin ca folosirea uleiului de primula le-a micsorat durerile provocate de poliartrita reumatoida. Luati acest ulei impreuna cu acizii grasi omega-3 care se gasesc in peste sau impreuna cu ulei din seminte de in.

Uleiul de primula se mai foloseste in cazuri ca: rozaceea, acneea si luxatiile.

Mare atentie: Uleiul de primula trebuie folosit cu grija. Acesta poate creste riscul aparitiilor convulsiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>