Psihoterapeutul Ioana Stancu ne invata cum sa ne pastram sanatatea mentala

ioana stancu

In zilele noastre este din ce in ce mai dificil sa ne pastram sanatatea mentala. Intalnim persoane si situatii care ne pot fi sau nu benefice. Am stat de vorba cu doamna psihoterapeut Ioana Stancu, care ne-a oferit informatii si sfaturi despre cum sa ne mentinem mintea sanatoasa.

Romanii priveau in trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog, s-a schimbat aceasta atitudine?

In ultima perioada a inceput sa creasca increderea romanilor in psiholog.
Din pacate, multi romani inca privesc cu suspiciune spre latura psihologica. Nu sunt suficient de informati. Desi au nevoie de suport psihologic, in cazul in care li se sugereaza acest lucru, sa apeleze la ajutor de specialitate, devin destul de rezervati si de multe ori confunda psihologul  cu psihiatrul.

Care este rolul unui psiholog?

Psihologul este specialistul care prin metode si tehnici specifice te ajuta sa depasesti o criza existentiala. Conditia esentiala este aceea de a solicita ajutorul la momentul potrivit.

Care considerati ca sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confrunta tara noastra?

Criza economica, grija zilei de maine conduc la incordare, ingrijorare si sunt din ce in ce mai multe cazuri de anxietate si depresie. Cand traiesti sub semnul indoielii,  iti blochezi propriile resurse.

Cum arata omul zilelor noastre din punct de vedere al perceptiei familiei, prietenilor, vietii?

Tinerii isi doresc sa se realizeze mai intai profesional, familia trecand in planul doi sau chiar trei. Viata este din ce in ce mai trepidanta.

Nu toate asa zisele modele ale zilelor noastre ni se potrivesc. Pentru a atinge ce ne-ar face bine, pentru a ne realiza, pentru a avea o viata de familie armonioasa ar fi de preferat sa nu cautam neaparat modele, ci sa realizam singuri ce ni se potriveste.

Cum putem imbunatati comunicarea in relatiile interumane?

Da, comunicarea poate fi imbunatatita daca devenim mai toleranti, mai intelegatori, sa ne acceptam unul pe celalalt, sa vedem calitatile si mai ales sa renuntam la tendinta de dominare.

Se vorbeste despe o influenta a retelelor sociale in randul oamenilor. Ce ne poate spune psihologia despre aceste noi tehnologii comunicationale? Cum ne influenteaza, pozitiv sau negativ?

Retelele de socializare pot fi folosite cu moderatie, sa nu lasam sa fim influetati in sens negativ de acestea.  Va voi da un exemplu. Un tanar imi povestea ca, dupa ce a comunicat cu prietenii multa vreme “din fata calculatorului”, cand s-au intalnit, a constatat cu stupoare ca nu aveau ce sa-si spuna, a avut impresia ca s-au instrainat.

Nu pot aceste retele de socializare sa inlocuiasca placerea intalnirilor  la un ceai, o cafea, o plimbare in parc, o calatorie cu grupul in mijlocul naturii.

Care sunt principalele tulburari mentale care afecteaza oamenii?

Tulburarile mentale pot avea la baza dezechilibre determinate de influente ereditare asupra dezvoltarii in functie de contextele biologice si de mediu. Sunt cunoscute o serie intreaga de tulburari psihice, de alimentatie, de dispozitie, de personalitate etc.

Cel mai des ne confruntam cu tulburarile anxioase: tulburari de anxietate generalizate, tulburari obsesiv-compulsive, atacul si tulburarile de panica, tulburarile fobice si tulburarile de stres.

Deseori ni se spune: “Hai, nu mai fi trist(a)” sau “Nu mai plange”. Ce e rau in a fi trist sau a plange?

Nu ajuti un om daca-i spui sa nu mai planga sau sa nu mai fie trist. Tristetea lui are niste radacini. Esti trist sau plangi pentru ca ai un motiv sa se intample asta. In viata ne putem confrunta cu situatii diverse (despartire, doliu, boala etc.), dar spunand cuiva “nu mai fi trist”, nu inseamna ca tristetea va disparea ca prin farmec.
Psihologul te poate consilia si ajuta sa treci mai usor, sa ai rabdare, sa gasesti adevarata cauza si calea de rezolvare a situatiei accesandu-ti propriile resurse.

In domeniul relatiilor de cuplu, care sunt cele mai frecvente intrebari pe care le primesti?

Destul de des se intampla sa intalnesc oameni care nu stiu ce sa faca, daca sa divorteze sau nu, daca sa continuie sa ramana in relatie, sa-si continue viata alaturi de persoana care i-a inselat. Raspunsul si-l gaseste singur, este ajutat sa-si asume singur responsabilitatea acestei hotarari.

Multe dintre cititoare probabil ca se intreaba daca exista un mod ideal de a trece peste o despartire. Ce le recomanzi?

Sa se desparta in termeni amiabili, fara certuri. Pot sa ramana  in relatii destul de bune daca este cu putinta. In viata de cuplu uneori sunt copii care vor avea de suferit in urma despartirii parintilor.

De ce ne incapatanam in continuare sa alegem in iubire contabilizand calitatile si ignorand defectele?

Cand iubim idealizam persoana draga si trecem peste multe. Cel mai bine pentru noi este sa vedem realitatea, sa punem in balanta calitatile si defectele, sa nu supraapreciem.
Din cauza aceasta sunt foarte multe divorturi. Povestea cineva ca “el “ asa a fost intotdeauna, ea insa a crezut ca dupa casatorie se va schimba, dar din pacate defectele i s-au accentuat si viata impreuna a ajuns un infern.

Cand are femeia cea mai mare incredere in ea? Ce ii confera acea incredere?

Increderea, stima de sine se cladesc pas cu pas. Ne realizam din punct de vedere educational, profesional, familial. Realizarile noastre ne dau o stare de bine si daca avem si relatii armonioase ne incearca un sentiment de multumire, de incredere in noi, avem o stima de sine ridicata. Putem considera ca la maturitate te simti realizata.

Cum influenteaza lipsa de incredere in sine relatia de cuplu?

De cele mai multe ori lipsa de incredere in sine influenteaza in sens negativ relatia de cuplu. In primul rand sa stii sa te apreciezi pe tine, sa ai incredere in tine, apoi sa devii intelegator si tolerant si cu celalalt.

Au femeile si barbatii motive diferite de a insela?

Motivele sunt cam aceleasi, desi uneori barbatii se simt mai indreptati sa faca aceasta.

Traim intr-o lume unde stresul guverneaza. Un sfat pentru ca oamenii sa-si mentina calmul si sa gaseasca o cale de relaxare.

Da, e bine zis, traim intr-o lume unde stresul guverneaza, dar stresul ne urmareste toata viata. In cantitate moderata ne poate ajuta sa ne mobilizam propriile resurse, in cantitate mare ne imbolnaveste. Nu exista viata fara stres.
Depinde de noi cum gestionam situatiile cu care ne confruntam. Sa nu lasam incordarea sa puna stapanire pe noi.

Putem gasi noi si noi cai de relaxare, de reincarcarea bateriilor. Este foarte importanta pentru noi sa alocam suficient timp pentru somn si odihna in general. Ne putem bucura de natura in orice anotimp. Sportul de orice fel, plimbarile, ne  ajuta sa avem o stare de bine si sa vedem ca viata este foarte frumoasa daca intelegem sa ii vedem si aceasta latura, pastrandu-ne in acelasi timp optimismul si simtul umorului.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>