Reciclarea – impactul asupra sanatatii noastre

Protejarea si ingrijirea mediului inconjurator este datoria fiecarui locuitor al acestei planete. Constienti sau nu de actiunile noastre, aproape toate activitatile de zi cu zi au efecte asupra mediului, implicit asupra noastra. Fie ca traim in orase aglomerate, cum este Capitala, sau in mediul rural, grija pentru natura nu trebuie sa lipseasca, odata cu micile “reguli” care pot face o diferenta capitala intre poluare si aer curat.

Amenzi-de-până-la-25.000-lei-pentru-comercianții-care-nu-și-îndeplinesc-obligațiile-de-reciclareSursa principala a poluarii fiind masinile si gazele toxice eliminate de acestea, constienti ca nu putem intoarce lumea cu susul in jos, si sa ne opunem tehnologiei, cel mai la indemana lucru pe care il putem face este reciclarea. Orasele mari din Romania sunt deja dotate cu acele cosuri mari de strangere a deseurilor, efortul de a le alege in locul clasicelor cosuri de gunoi, fiind minime. De asemnea, exista si firme specializate care se ocupa cu colectarea si reciclarea deseurilor. Resturile din gospodarie, bateriile uzate, electrocasnicele, hartia, becurile, plasticele, hainele etc… sunt toate reciclabile.

Stiati ca o baterie contine in medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii contin 1 kg de metal ce poate fi reutilizat?

Economisim energie, reducem poluarea, micsoram cantitatea de gunoi si conservam resursele naturale, asta inseamna sa reciclam.

Dintre tarile europene, Romania recicleaza cel mai putin, doar 1% din intreg volumul de deseuri pe care le produce, comparativ cu Belgia cu 94%.

Efectele reale asupra mediului

O baterie uzata, odata ajunsa la cosul de gunoi, de unde ajunge la groapa de gunoi, poate polua 1 metru patrat de pamant si 10 litri de apa. Becurile nu sunt biodegradabile, si au aceiasi soarta ca bateriile, insa daca sunt reciclate materiile prime se refolosesc in proportie de 92% creand noi surse de lumina. Calculatoare, frigidere, cuptoare cu microunde si televizioare, toate electrocasnicele contin substante deosebit de periculoase: mercur, plumb, crom, brom, substante halogene ca CFC-cloro-fluoro-carbon (responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).

poza4Intoxicarea mediului inconjurator si poluarea ne influenteaza viata cotidiana mai mult decat credem. Stresul nelipsit, aerul permanent poluat si efectele acestuia asupra creierului si intregului organism, folosirea apei sau solului contaminate, consumarea alimentelor crescute in sol si aer poluat, la care se adauga si agenti poluati care maresc rata de modificari genetice sau care cauzeaza raspunsuri alergice ale sistemului respiratoriu sau al pielii. Efectele agentilor poluati influenteaza rata de crestere a astmului, leucemiei, problemelor aparatului reproductiv masculin, obezitatii si disabilitatilor de dezvoltare neurologica.

In Japonia reciclarea este reglementata prin lege si in general practicata de catre locuitori, iar in SUA, unde este cea mai mare productie de gunoi pe cap de locuitor din lume, o treime din totalul deseurilor este reciclat. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>