Reumatismul: terapii alternative!

Reumatismul: terapii alternative!
Reumatismul nu se refera la o singura afectiune – exista peste 100 de afectiuni care se regasesc sub termenul de reumatism. Adesea, oamenii asociaza reumatismul cu artritele sau febra reumatica (complicatie a streptococului de grup A) care pot afecta functia inimii.

Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice si dureroase, care afecteazaoasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele. De asemenea, reumatismul poate afecta si organele interne, inclusiv inima, rinichii, plamanii sau pielea. Umflarea, roseata, rigiditatea, caldura si durerea sunt simptome de inflamatie specifice bolilor reumatice.

Cauze

Factori care favorizeaza aparitia afectiunilor reumatice:
prezenta in sange a unor toxine din cauza functionarii necorespunzatoare a metabolismului, digestiei sau excretiei;
ereditatea;
infectii la nivelul dintilor, amigdalelor si a veziculei biliare;
expunerea la frig sau umiditate.

Terapii alternative

Acupunctura – efectele acupuncturii asupra bolilor reumatice au fost demonstrate recent intr-un studiu, care a avut ca si tema de cercetareosteoartrita localizata la nivelul genunchilor. Acupunctura si acupresura sunt eficiente in controlul durerii cauzate de osteoartrita, exceptie facand artrita reumatoida. Au exista studii, potrivit carora chiar si aplicarea aleatorie a acelor de acupunctura contribuie la ameliorarea reumatismelor.

Terapia cald-rece (termoterapia) - poate fi utilizata mai ales de catre pacientii care sufera de poliartrita reumatoida. Efectele acesteia sunt amplificate daca este combinata cu exercitii fizice. Totusi, ce este tolerat mai bine: frigul sau caldura? Adevarul este ca nu s-au demonstrat beneficiile unuia in defavoarea celuilalt. Deseori, doar preferinta, tradusa prin gradul de confort al pacientului, stabileste alegerea.

Terapia prin caldura – crestere fluxul sanguin, creste toleranta la durere si flexibilitatea. Pentru aplicarea acestei terapii se utilizeaza: parafina, ultrasunetele, hidroterapia, caldura umeda.
Terapia cu aplicatii reci (compresii, masaj cu gheata, scufundarea in apa rece, unguente, etc.) – reduce inflamatia si spasmele musculare.

Terapia de relaxare – meditatia, incordarea progresiva si apoi relaxarea muschilor si exercitiile de respiratie pot relaxa muschii, calmand astfel durerea. Terapiile de relaxare sunt benefice si este esential ca bolnavul sa constientizeze ca la fel de importanta ca si tratarea bolii este diminuarea simptomelor pentru imbunatatirea calitatii vietii de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>