Rozmarinul, un dar al Afroditei

rozmarin

In Evul Mediu a luat nastere un remediu de o frumusete care putea preface orice femeie intr-o zeita: apa de rozmarin sau apa reginei Isabella a Ungariei. Orice sotie care isi iubeste sotul ar trebui sa stie ca painea si biscuitii ei cu rozmarin, sucurile de fructe inmiresmate cu el si cartofii copti printre crengute de rozmarin, vinul in care a scufundat aceasta iarba, au gustul special al unui camin fericit si plin de dragoste! Iata ce efecte miraculoase mai poti obtine cu aceasta planta!

Rozmarin in greaca inseamna copac, iar in latina roua de mare sau roua marii. Roua marii au numit romanii tufa inmiresmata care crestea, salbatica, pe malurile inalte ale Mediteranei, despre aceasta tufa credeau ca are ceva din miresmele Afroditei si ale marii din spuma careia se ivise zeita.

De la inceput aceasta planta a fost aliatul sotiilor, o sotie care gateste cu aceasta iarba cu totul speciala a Afroditei are parte de o iubire neconditionata din partea sotului ei si ramane mereu frumoasa, seducatoare, tanara si feminina. Apoi le vine in ajutor fetelor de maritat, in vechea Roma, fetele isi puneau rozmarin in par ca sa-i semene Zeitei. La fel se intampla si in  satele noastre, fetele il poarta la cingatoare sau isi parfumeaza mainile cu frunzele-i proaspete. Din aceste motive in Evul Mediu, painea, simbolul casniciei era framantata cu rozmarin!

Alte propietatii ale rozmarinului:

- trezirea mintii si a spiritului

- aducerea-aminte/ salvarea din uitare

- ceaiul sau vinul de rozmarin alunga: oboseala, durerile de cap, incordarea nervoasa si pe cea a muschilor

-  uleiurile eterice intaresc memoria, stimuleaza intelectul si cresc puterea de concentrare

- ii imbuneaza pe cei ce se lasa prada nervozitatii

- ii adoarme pe cei care se lupta cu insomnia

- indeparteaza furia si teama

- lucreaza asupra ficatului si vezicii biliare

- lucreaza asupra cailor respiratorii

- calmeaza tusea si accesele de astm

- bun diuretic

- incetineste imbatranirea

- alunga durerile din oase si din muschi

Rozmarinul contine fier, calciu, mangan, vitamina B6. Se culege tot anul, dar savoarea-i e deplina doar cand infloreste. Frunzele se usuca frumos intr-un loc bine aerisit si ferit de lumina, se pastreaza intr-un borcan bine inchis cateva luni bune.

Safranina, este secretul rozmarinului, cea care face sa curga in valuri hormonii iubirii.

 

 

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>