Sa invingem gripa in toamna asta!

Deosebirea dintre raceala si gripa este greu de realizat, deoarece, in general, simptomele unei raceli se limiteaza la secretii nazale, stranuturi, tuse, usturime in gat, dureri de cap, o stare generala proasta. Primul semnal de alarma in depistarea gripei este febra, insotita de frisoana, transipiratie, dureri musculare si articulare, dureri in gat, dureri de cap si o slabiciune in tot corpul. Boala debuteaza la 24 de ore de la contractarea virusului.

Sa invingem gripa in toamna asta!

Prevenire

Prevenirea racelii si gripei cuprinde un program ordonat de viata, cu odihna suficienta, miscare moderata si cat mai putin stres.

Iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le respecti pentru ca in acesta toamna sa nu racesti:

renunta la fumat, deoarece toxinele introduse in organism slabesc capacitatea de refacere, distrug stocurile de vitamina C si de antioxidanti;
alimentatia, mananca cat mai putine dulciuri si grasimi, deoarece zaharul si grasimile in exces incarca organismul cu toxine si, astfel, il impiedica sa lupte impotriva infectiilor. In schimb sunt recomandate legumele si fructele bogate in vitamina C: citrice, kiwi, catina etc.
bea suficienta apa, deoarece impiedica deshidratarea, inclusiv a mucoaselor.

Tratament

Acesta urmareste ameliorarea simptomelor si nu vindecarea bolii. Intrucat raceala se transmite printr-un virus si nu printr-o bacterie, antibioticele nu au niciun efect. In plus, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea racelii, ci numai pentru gripa fiindca este cauzata de cateva tipuri de virusuri. De cate ori ne imbolnavim, devenim imuni la virusul care ne-a provocat raceala sau gripa, si nu la toti virusii existenti, fiindca acestia se transforma in mod constant.

Combaterea racelii prin intarirea sistemului imunitar:

medicamente care trateaza durerile de cap si febra usoara;
decongestionante nazale, sunt indicate numai adultilor;
sirop de tuse, insa trebuie sa se tina seama ca tusea in sine este benefica daca se manifesta cu expectoratii deoarece permite expulzarea secretiilor.

Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de un medic de specialitate, pentru a va prescrie siropuri si medicamente pentru stadiul in care se afla sanatatea dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>