Sănătate dentară

Stomatolog-protetician şi implantolog tehnician dentar, dr. Valentin Doboşeru ne oferă informaţii utile despre stomatologie şi tehnică dentară. Dantura este parte integrată dintr-o persoană şi trebuie să acordăm o mare importanţă sănătăţii şi aspectului acesteia.

 

“Este mai uşor să previi decât să tratezi.”

 

 specialist stomato

 

  1.          Să ne reîntoarcem la anii studenţiei. Care sunt condiţiile de studiu în România?

 

Studenţia mea cuprinde 2 capitole:

Capitolul I. Tehnică dentară (sfârşitul anilor’90). Este vorba despre perioada în care biblioteca încă reprezenta singura portiţă spre informaţii, internet-cafe-urile abia apărând pe piaţă. Ca şi condiţii de studiu, vorbim de aparatură veche şi cadre didactice din aceeaşi generaţie.

Capitolul II. Stomatologia (după aproximativ 10 ani). Accesul la informaţii era mult facilitat de internet; dar, din păcate, în şcoală românească, întâlnim foarte multă teorie, mulţi teoreticieni şi ne lovim de absenţa totală a practicienilor şi a practicii studenţilor, care nu au acces la aparatură modernă şi deseori nici la informaţii. Pe lângă aceste deficienţe majore ale sistemului, stagiatura – odată obligatorie – acum este inexistentă, lăsând absolventul – fără experienţă practică necesară – să între pe o piaţă medicală şi economică, nepregătit.

Dar să nu uităm că OMUL este cel care beneficiază de actul medical.

 

  1. De ce aţi ales stomatologia şi nu altă ramură a medicinei?

 

Nu am ales-o eu; ea m-a ales pe mine. Nici nu aveam cum să nu aleg medicină dentară, întrucât am vrut să văd lucrurile şi din punct de vedere medical, nu doar din punct de vedere tehnic. Având în momentul de faţă o viziune de ansamblu, dublă specializare mă ajută foarte mult în practică de zi cu zi.

 

  1. Care este diferenţa între stomatologie şi tehnică dentară?

 

Pentru mine, tehnica dentară este o artă, iar stomatologia este o tehnică. Pot spune că ele merg “mâna în mâna” pentru că, în final, pretenţiile pacientului să fie satisfăcute (estetică, masticaţia, fonatia).

 

  1. Ce tehnică utilizaţi în tratarea pacienţilor?

 

În primul rând, pacientul trebuie să accepte psihic planul de tratament propus (orice boală este vindecabilă dacă psihicul este bun). Am noroc că echipa noastră include şi un chirurg maxilo-facial, care completeteaza estetica dentară cu estetica facială.

În clinică, am achiziţionat un laser chirurgical care perfecţionează pregătirea noastră profesională şi oferă siguranţă actului medical, aparat la care puţine cabinete au acces (foarte des folosit în implantologie, chirurgie, tratamentul bolilor parodontale, etc.).

 

  1. Cât de important este controlul periodic?

 

Din păcate, educaţia sanitară în România lasă de dorit; nu există un cult al prevenţiei plecat din şcoală şi, după cum se ştie, este mai uşor să previi decât să tratezi.

 

 

  1. Care este prima regulă pentru o dantură sănătoasă?

 

Pe lângă un periaj corect al pacientului, o vizită la medicul dentist pentru un periaj profesional la 6 luni şi o alimentaţie cât mai sănătoasă.

 

  1. Ca specialist, recomandaţi albirea dinţilor?

 

Atât timp cât structura dintelui este afectată mecanic sau chimic, nu recomand deoarece creşte predispoziţia pentru carii, în timp. Un zâmbet frumos este un zâmbet sănătos, nu unul compromis.

 

  1. De ce revin pacienţii la dumneavoastră?

 

Cei mai mulţi pacienţi ajung la medicul dentist pentru tratamente. Aici intervine dublul rol al medicului: educaţie – prevenţie şi apoi tratament.

După orice intervenţie, pacientul trebuie educat să întreţină lucrările executate, el conştientizând rolul vizitelor periodice. După ce le rezolvăm problemele pentru care au apelat la noi, pacienţii noştri se întorc pentru întreţinere şi consiliere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>