Sedentarismul, magnet pentru boli

Sedentarismul este un stil de viata care implica lipsa de miscare sau de activitate fizica.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sedentarismul ocupa locul al patrulea intr-un top al fatorilor de risc de deces la nivel mondial. 

Cercetatorii de la Harvard avertizeaza ca sedentarismul este tot atat de nociv pentru organism ca si tabagismul. Astfel, sedentarismul este una dintre cauzele majore ale unor boli severe: diverse forme de cancer, diabet tip II, boli cardiovasculare, osteoporoza, insomnie, depresie, obezitate etc. 80% dintre cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si fumatul. Specialistii cred ca sedentarismul este mai grav chiar si decat fumatul.

sedentarism 2

Este importanta formarea inca din copilarie a obiceiului de a face zilnic miscare pentru a preveni obezitatea.      O familie bine informata, va putea asigura conditiile ca apa, fructele si legumele proaspete sa nu lipseasca, si totodata copilul lor sa faca zilnic suficienta miscare pentru a se dezvolta armonios. Asadar, inca din copilarie trebuie sa avem deprinse aceste obiceiuri.

O multime de oameni se trezesc dimineata, iau liftul, se urca in masina, ajung la serviciu si stau la birou cel putin opt ore. Iar seara se asaza in fata televizorului. Daca adunati cate ore stati jos in fiecare zi, o sa fiti surprinsi. Omul modern isi petrece trei sferturi din viata in pozitia sezut. Medicii atentioneaza insa: corpul este construit pentru miscare. Iar sedentarismul va imbolnaveste mai repede decat credeti. Asadar, primul pas este sa incepeţi sa faceti miscare: ideal 30 de minute pe zi, dar şi de trei ori pe saptamana este mult mai bine decat deloc.

Cand sunteti la birou, trebuie sa luati mici pauze de cinci minute pentru a va odihni ochii, a va ridica de pe scaun si a va pune muschii in miscare. Corpul dumneavoastra o sa va multumeasca pentru aceasta pauza binemeritata.

Deci, aveti grija de dumneavoastra ca  sanatatea este cea care ne-o dorim cu totii, pentru ca ea sta la baza vietii, fara de ea nu se poate trai.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>