Simbolu oricarei vieti – interviu cu Radu Silaghi

La sfârşitul lunii octombrie 2013, în presă apare ştirea că o echipă de chimiști de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj a făcut o descoperire remarcabilă care ar putea schimba cu desăvârșire fața lumii medicale: o soluţie prin care sângele uman uman poate fi înlocuit. Invenţia ar avea şanse sa primească Nobel, dar finanţarea era in impas. Sub presiunea mass-media, s-au găsit bani pentru continuarea cercetărilor pentru sîngele artificial unic in lume, care este bazat pe proteine extrase din viermii marini.

radu silaghi

Cum aţi ajuns să fiţi pasionat de chimie? Cum aţi ajuns să lucraţi în acest domeniu, să vă faceţi doctoratul şi să vă dedicaţi cercetării? Şi de ce v-aţi întors în România pentru că știu că aţi studiat în Statele Unite ale Americii și în Anglia.

Da, am fost la doctorat în America. Lângă Atlanta este un mic oraş universitar, care este foarte dezvoltatîn cercetarea biochimie. Este într-o zonă foarte caldă, dar a fost o experientă foarte interesantă să ajung acolo.

 

Şi totuşi visul american nu va influiențat și pe dumneavoastră?

America este cea mai eficientă țară. Cum apeşi pe un buton, cum funcţionează, nu este ca la noi. Și poţi face la universitate absolut tot ce doreşti. Ai citit într-o carte sau ai învăţat la un curs despre un experiment anume, ei bine, ei au mijloacele necesare pentru ca tu să-l poţi face. Au totul acolo, au metodologie, au inclusiv colaborări cu NASA.

Aveaţi deja un parcurs universitar solid în spate?

Relativ solid. Era românesc.

Aveţi multă şcoala la bază?

Inclusiv masterat. În România

Unde v-ați cunoscut soția?

Cu soţia m-am cunoscut de când eram studentși ne-am căsătorit încă din timpul facultăţii. Eram colegi. Ea lucra la un institut de cercetare în Cluj, legat de materiale dentare, deci nu foarte apropiat de ceea ce fac eu. Părinţii mei au fost şi ei chimist. Tata a fost, fiindcă a murit, mama încă activează. Şi ei s-au întâlnit tot ca student la aceeaşi facultate. Deci e din familie.

Părinţii dumneavoastră au fost profesori?

Au fost amândoi profesori la Universitatea Babeș Bolyai.

Dumneavoastră sunteţi conferenţiar acum?

Da, mai am o treaptă până ajung profesor.

Cum a-ţi ales să fiţi chimist?

Încă din perioada școlii aveam 10 pe linie, la acea dată puteam să aleg orice materie. A venit la noi la şcoală un academician, cunoscut profesor de istorie, ni l-au prezentat, ca să începem să discutăm despre olimpiadă. Şi atunci eu m-am răzgândit şi am spus că vreau la chimie.

Aşa v-aţi hotărât destinul?

Da, nu ştiu de ce, dar i-am spus academicianului: „mă scuzaţi, dar pe mine mă interesează cealaltă chestie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>