Sistemul de santate privat Regina Maria şi pacienţii din străinătate – Interviu cu Dr. Tudor Panu

pf_1423128542Toţi suntem de acord că mai sunt multe lucruri de făcut în sistemul national de sănătate.  Este un subiect cat se poate de important şi sensibil pentru populaţie, mereu de actualitate şi fără răspunsuri niciodată sigure. Scopul fundamental al oricărui sistem de săntate este să răspundă nevoilor oamenilor bolnavi.

 

Care este relaţia dintre sistemului medical privat şi cel de stat în momentul actual?

Cred că termenul potrivit pentru descrie relaţia este cel de “complementaritate” între cele două sistem, nu ar trebui să existe relaţii de contradicţie.
Credeti ca ar putea exista un standard comun pentru sitemul de santatate privat si cel public?

Nu consider că am putea defini un standard comun având în vedere diferenţele dintre cele două sisteme de sănătate, dar trebuie să fie un standard de calitate a actului medical general acceptat în România, cu adresabilitate directă către pacient.
Spitalele publice sunt singurele care se ocupă de formarea profesională a medicilor?
Depinde la ce tip de formare ne referim, dacă ne referim la dezvoltarea competentelor profesionale, ca o cerinţă fundamentală a unui sistem de asistenţă fundamentală, a unui sistem de asistenţă medicală sigur şi de calitate, putem aduce în discuţie programele naţionale de educaţie medicală continuă desfăşurate de CMR.
Cum calitatea serviciilor de sănatate este cea mai importantă pentru noi, în Regina Maria investim considerabil în pregătirea medicilor, fiind in conformitate cu standardele europene, şi îi sprijinim in permanentă pe medicii tineri în dezvoltarea lor profesională. Nu putem să spunem că medicul este format intr-un anumit fel şi aici rămâne, ci dimpotrivă, discutăm si identificăm pregătirea de care are nevoie. Sunt cursuri pe care le susţinem intern cu sprijinul medicilor cu experienţa  din reţeaua noastră, cum sunt de exemplu cele aplicate în chirurgie.

 

Pacientul nu-şi poate alege spitalul în care să se trateze, dacă vrea să deconteze serviciile prin asigurarea obligatorie?

Pacientul poate alege în orice moment  spitalul în care vrea să se trateze, însă decontarea serviciilor este un aspect ce ţine de sistemul  de sănătate şi de felul în care funcţionează. În Europa de Vest, asigurările de stat oferă o gamă destul de restrânsă, iar o asigurare privată practic înglobează totul.
Ce este cel mai important pentru pacient este faptul noi avem capacitatea de a gestiona cazuri de complexe în spitale şi policlinici

 

Există în România Spitale de urgenţă Private?

Da, bineînţeles. În spitalul Euroclinic vorbim de cinci linii de gardă pentru medicină internă, chirurgie generală, ortopedie, terapie intensivă şi radiologie. În Spitalul Băneasa avem camera de gardă pentru femei şi copii. Dispunem de terapie intensivă pentru departamentul de neonatologie, secţia fiind dotată cu aparatură de ultima generaţie. Tratăm şi îngrijim cu succes prematurii.
Câţi pacienţi sunt veniţi din străinătate?
Din totalul de 260.000 de abonamente şi sutele de mii de pacienţi din retail pe care Reţeaua de şanţate Regina Maria îi are la nivel naţional, aproximativ 5% sunt pacienţi străini, iar majoritatea sunt veniţi la recomandarea pacienţilor care au fost deja trataţi în una dintre clinicele sau spitalele noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>