Stop luptei de acasa

In spatele aparentelor adesea desavarsite, in 63% dintre familiile din Romania violenta asupra copiilor reprezinta o realitate cotidiana. Nu exceptia, ci regula. Cu toate acestea, cei mai multi dintre cei care asista, direct sau indirect, la acest fenomen, au ajuns sa-l priveasca detasat, aproape cu indiferenta.
Girl-domestic-violence
De aceea, Salvati Copiii Romania demareaza o campanie indreptata impotriva usurintei cu care trateaza romanii violenta asupra copiilor. Prin campania Stop luptei de acasa!, vom trage un semnal de alarma referitor la aceasta problema sociala in fata careia cei mai multi dintre noi par sa fi capitulat.
„Asistam la trei tipologii: parinti care practica aceste metode fara a considera ca fac ceva gresit, cei care isi abuzeaza copiii, dar ulterior regreta, realizand ca nu au procedat corect, si nu in ultimul rand cei constienti ca aceasta realitate exista in jurul lor, insa fie se tem, fie au devenit prea blazati ca sa se mai implice. Iar resemnarea colectiva in fata abuzului isi gaseste ecoul in atitudinea cu care acest subiect este tratat in tara noastra, la toate nivelurile. Practic, prin campania pe care o lansam astazi, dorim sa incurajam educatia pozitiva si accesul la consiliere parentala si, astfel, sa schimbam treptat aceasta mentalitate disfunctionala, aceasta toleranta de neconceput fata de violenta fizica si verbala asupra copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania.

Mihaela Radulescu, Ambasadoarea campaniei Stop luptei de acasa, a subliniat ca „bataia nu e rupta din rai. M-a indignat mereu aceasta zicala stupida si ma intristeaza teribil s-o aud ca scuza invocata de parintii care nu gasesc alta cale in educatia copiilor lor. Cred cu toata convingerea in educatia pozitiva si ma inscriu cu toate fortele in lupta pentru combaterea violentei asupra copiilor. Salvati Copiii a facut pasi hotarati si apasati pe acest drum inca din 2002 si sper ca vom auzi tot mai rar de copii abuzati si chinuiti de niste parinti abuzati si chinuiti in copilaria lor. O schimbare de atitudine e necesara si ar trebui sa ne implicam toti cei care simtim la fel – caci parintii buni cresc copii buni”.

Campania se va bucura de o larga acoperire media (prin difuzarea a trei spoturi de impact pe radio, TV si in cinematografe) si de promovare neconventionala in diverse medii (institutii publice, hipermarketuri, etc). Prin acest proiect, Salvati Copiii urmareste, in primul rand, aducerea la cunostinta publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntati cu problema violentei in familie, fie ei parinti sau copii, ca organizatia noastra le pune la dispozitie servicii de consiliere directa prin cinci centre de consiliere pentru parinti (deschise in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Suceava) si Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii din Capitala. Mai mult, incepand de astazi, a fost relansat si site-ul www.parintibuni.ro, platforma noastra de informare si consiliere on-line, unde o echipa de psihologi sunt pregatiti cu sfaturi de parenting pozitiv si de depasire a situatiilor de criza fara a folosi violenta. De asemenea, in cadrul campaniei „Stop luptei de acasa!”, Salvati Copiii va desfasura si activitati de lobby pe langa Ministerul Educatiei, in vederea revizuirii si aprobarii Strategiei nationale de educatie parentala, a carei adoptare ar facilita dezvoltarea ulterioara a programelor de educatie parentala la nivel national, si pe langa Ministerul Sanatatii, pentru definitivarea Strategiei de sanatate mintala pentru copii si adolescenti.
Este cea de-a sasea campanie demarata de Salvati Copiii Romania in scopul reducerii fenomenului violentei asupra copilului. Printre reusitele acestor actiuni se numara includerea articolelor care interzic orice forma de violenta asupra copiilor in Legea 272/2004 (cunoscuta ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua impotriva violentei asupra copilului sau inaugurarea celor sase centre de educatie si servicii pentru parinti, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologica. In Romania anului 2014, 1 din 5 copii sufera de o problema comportamentala, urmare a abuzurilor la care a fost supus. Pentru a combate aceasta drama, avem nevoie de sprijinul autoritatilor, parintilor, reprezentantilor mass media, cadrelor didactice. Mai mult ca niciodata, avem nevoie de sustinerea dumneavoastra.

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.
Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>