Transplantul de rinichi-interviu cu Alexandru Arsinel

La sfârşitul lui august 2013, viaţa lui Alexandru Arşinel a luat o întorsătură dramatică. Starea de sănătate a artistului a decăzut dramatic.

arsi2

Nu m-am exteriorizat şi nu m-am plâns niciodată, pentru că noi actorii, avem puterea să ascundem în faţa spectatorilor, a celorlalţi, durerea care ne-a cuprins”, recunoaştea Alexandru Arinel sub masca ce îi proteja organismul slăbit. Actorul a primit un rinichi nou la sfârşitul lui august a anului 2013.

 

De ce este o problemă vârsta?

Dezbaterea între utilitate şi egalitate în drepturi nu este una de dată recentă în ceea ce priveşte donarea de organe.

Totuşi, la nivel global, copiii au prioritate atunci când este vorba de un transplant de organe. Desigur, cu condiţia să fie compatibili. Statele Unite folosesc un algoritm complicat de baza căruia oferă un rinichi compatibil, unul pe bază de puncte: pentru copii cu vărsate cuprinse între 0 şi 10 ani, dar cu un scor imunologic – 5 puncte, 11-17 ani – 3 puncte, 0-10 ani, dar cu un scor imunologic sub un anumit prag -1 punct. În plus numărul de puncte depinde de starea de sănătate a candidatului, de numărul de dialize pe an, de numărul mediu de ani  se estimează că îi va trăi persoana respectivă.

 

Cum este registrul de donatori în Romania?

 

Pacienţii din România nu au garaţii că datele lor sunt înregistrate în lista de aşteptare pentru un organ. Nu primesc nici un document care să certifice în Registrul Primirilor. L-am contractat telefonic pe domnul Emanuel Ungureanu, preşedintele ONG-ului cu scrisoarea, şi am aflat de un caz în care tinerii au pierdut timp important şi chiar rinichi de cei dispuşi să doneze, iar motivul a fost că nu mai apărare pe listă.

 

Este compatibiliatea importantă?

Potrivit specialiştilor romani şi străini, în cazul transplanturilor de organe de la donator un pacient aflat în în moarte cerebrală, este foarte important să existe o potrivire foarte bună între donator şi primitor, mult mai bună decât în cazul unui donator viu. Ceva se strică în momentul murtii creierului, chiar dacă medicii menţin inima şi plămânii în funcţiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>