Tu ştii cum să-ţi alegi crema de palajă potrivită? Iată câteva criterii pentru a face o alegere bună!

CREMA2

Cum alegi o cremă pentru plajă după SPF (FACTORUL DE PROTECTIE SOLARA) ?

Numărul SPF vizează gradul de protecție oferit pielii împotriva radiațiilor UVB. Cei mai mulți dermatologi recomandă folosirea unei creme pentru plajă cu SPF de minim 15, care asigură filtrarea a 93% din radiațiile dăunatoare pielii.

O cremă pentru plajă cu SPF 30 filtrează până la 97% și este recomandată pentru persoanele cu tenul deschis la culoare, a căror piele se arde repede. Produsele cu SPF 50 filtreză 98% și sunt bune pentru zonele foarte sensibile la radiațiile solare (nas, urechi etc.).

Alege o cremă pentru plajă cu protecție UVB și UVA

Cercetările inițiale ale specialiștilor au demonstrat doar legătura dintre UVB și cancerul de piele, în timp ce UVA au fost considerate responsabile doar pentru îmbătrânirea pielii. Medicii au descoperit însă că expunerea prelungită la radiații UVA crește în mod similar riscul de cancer de piele.

Deocamdată nu există un standard pentru protecția UVA, dar dermatologii recomandă produsele care protejează împotriva ambelor tipuri de radiații. Dacă ai o cremă de plajă pe ambalajul căreia nu scrie nimic de “UVA”, atunci te protejează doar împotriva radiațiilor UVB.

Cremele “broad spectrum”, care te protejează împotriva ambelor tipuri de radiații conțin cel puțin unul dintre ingredientele următoare: ecamsule, avobenzone, oxybenzone, sulisobenzone, titanium dioxide, zinc oxide.

Optează pentru o cremă pentru plajă rezistentă la apă

În prezent, nu există nicio cremă pentru plajă cu adevărat “rezistentă la apă”. Există însă două tipuri de produse “water resistant”, ce protejează pielea pană la 40 de minute după udare. “Very water resistant” sau “waterproof” protejează pielea pană la 80 de minute.

Ține cont de faptul că reaplicarea cremei pentru plajă este necesară și atunci când nu intri în apă. Pielea transpiră la plajă și dermatologii recomandă aplicarea repetată la fiecare 2 ore.

Evită PABA dacă ai pielea sensibilă

Unul dintre cele mai controversate ingrediente din produsele pentru protecție solară este PABA, acid paraaminobenzoic. Acesta poate irita pielea sensibilă și poate produce alergii. Dacă ai mai suferit alergii la cosmetice, nu îți cumpăra o cremă pentru plajă cu acest ingredient.

Ține cont de brandul preferat când alegi o cremă pentru plajă

Dermatologii susțin ca mirosul și textura sunt foarte importante pentru orice cremă pentru plajă. Dacă nu îți place brandul ales, îl vei folosi mai rar și vei lasa pielea neprotejată mai mult timp.

Nu folosi o cremă pentru plajă ce conține și protecție împotriva insectelor

Un alt sfat al specialiștilor este evitarea produselor ce conțin și asigură simultan și protecție împotriva insectelor. Ingredientele necesare pentru îndepărtarea țânțarilor și a altor insecte pot fi toxice dacă produsul este reaplicat la fiecare 2 ore, lucru necesar în cazul cremei pentru plajă. Împotriva insectelor poți folosi un produs separat, care se aplică pe piele la minim 20-30 minute după crema pentru plajă și apoi se reaplică după 6 ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>