Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale se pot utiliza intern sau extern. Pentru afectiunile cutanate, dureri, neplaceri cauzate de raceala, incordare și stres sau probleme digestive se folosesc uleiurile in bai, masaje, comprese si in aromaterapie.  Indigestia, inhalatia, clatirea gurii sunt indicate in cazuri de infectii urinare, unele micoze, spasme digestive sau dureri de dinti.

uleiuri-esentiale-sanatate-640x434

Substantele aromatice rezultate din plante, produc uleiurile esentiale. Ele sunt de 75-100 ori  mai intense decat ierburile uscate. Metoda cea mai practica de extractie este distilarea la abur. Extractia poate fi facuta din flori, frunze, fructe, seminte, radacini sau rasina. Sunt uleiuri care au nevoie de mai multa materie prima decat altele. De exemplu, este nevoie de 3-4 tone petale de trandafiri pentru a obtine 1kg de ulei, in timp ce pentru uleiul esential de rozmarin este nevoie de 100kg de plante. De aici provine si diferenta de pret intre uleiurile esentiale.

Uleiurile esentiale sunt produse  natural 100%. Deoarece aromaterapia este o metoda alternativa, in intregime naturala, care se adreseaza atat simtului olfactiv, cat si emotiilor si judecatii, este important ca pacientii care recurg la acest procedeu sa utilizeze doar acele uleiuri al caror miros il gasesc placut. Chiar si cel mai eficient ulei nu are nici un efect daca pacientul nu ii apreciaza mirosul.

Atunci cand sunt pulverizate intr-o camera, uleiurile esentiale schimba complet atmosfera, facand-o mai relaxanta, mai stimulatoare sau mai energizata – acest lucru depinde de caracteristicile uleiului specific care a fost folosit. In plus, uleiurile esentiale adauga ioni negativi (benefici) in aer.

Datorita structurii chimice, uleiurile esentiale au capacitatea sa penetreze peretele celulei transportand mai mult oxigen si substante nutritive necesare in interior.

 

Simtul olfactiv va influenteaza rapid starile de dispozitie. Cu ajutorul uleiurilor esentiale se pot crea urmatoare stari de bine:

 

-         fericire: busuioc, portocala, geranium, lime

-         energie si rapiditate in gandire: busuioc, piper negru, eucalipt, lamaie, ienupar

-         bucurie: neroli, trandafir, ylang ylang, santal

-         pace: bergamota, tamaie, smirna, trandafir

-         incredere si respect de sine: chiparos, ghimbir, grapefruit, iasomie, lavanda, pin, santal, vetiver

-         creativitate: chiparos, ienupar, geranium, santal

-         purificare: eucalipt, chimen dulce, ienupar, lamaie, neroli, menta, petitgrain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>