“Un hairstylist cu aptitudini de psiholog capata o eleganta cu totul aparte” – Interviu cu hairstylistul Alexandru Crăciun

alexandru craciuncAlexandru Crăciun este un hairstylist cu care vreau sa va fac cunostinta. Este cel care intelege cel mai bine de ce podoaba capilara este un accesoriu nepretuit pentru orice femeie, iar din mana lui ies cele mai minunate coafuri si tunsori. Creativitatea, talentul si  munca multa au facut ca Alexandru sa fie astazi un hairstylist apreciat. Citeste mai jos cateva secrete de hairstyle, dar si alte sfaturi venite din partea unui profesionist in domeniu.

De ce trebuie sa tinem cont atunci cand ne alegem o tunsoare?

Probabil ca majoritatea hairstylistilor ar spune ca principalul criteriu in alegerea tunsorii potrivite ar fi strucura fetei, forma pometilor sau lungimea fruntii. Eu as spune ca principalul criteriu care trebuie luat in calcul atunci cand ne alegem tunsoarea este timpul. Femeia moderna este aceea care pune realizarea profesionala inaintea celei personale si pentru care timpul este pretios. O tunsoare ideala este aceea care ne ajuta in orice situatie sa aratam bine si care nu ne pune piedici in situatiile imprevizibile care au loc zi de zi. O tunsoare ideala este aceea care vine in ajutorul femeii si care poate fi intretinuta cu usurinta acasa.

Ce este nou in materie de hairstyle, ce se va mai purta, ce trenduri apar?

Este la moda tot ce ne avantajeaza. Traim intr o lume in care diversitatea este la mare cautare. Observ cu bucurie in fiecare zi tot mai multe fete care au curajul sa iasa pe strada cu parul natural desprins sau prins neglijent la spate, femei care nu se tem sa-si etaleze feminitatea si pentru care parul reprezinta un accesoriu care vine ca o completare a stilului. Eu personal iubesc tot ceea ce este firesc, lucrurile simple indulcesc, nu poti sa pui degetul si sa zici “asta” este o coafura sau numai “asa” se poarta, o coafura este de fapt un fel de a integra frumosul.

Ce atitudine au romancele fata de noutate? Cum sunt in comparatie cu femeile din alte tari?

Imi place sa cred ca meseria pe care o practic face parte din meseriile acelea transgresive, cat despre noutate si raportare la tot ceea ce este nou, cred ca este un moment perfect pentru orice femeie sa-si puna sub semnul intrebarii convingeriile sale. “Noul” nu cred ca poate fi pus intr-o directie sau intr-o anume categorie, el migreaza… Dar daca “noul” despre care vorbim are o parte de austeritate as spune ca prefer “noul”, dar acesta trebuie sa fie intotdeauna insotit de putina nonsalanta din partea purtatoarei.

La ce interval de timp consideri ca ar fi ideal sa ne tundem parul?

Intervalul la care ar trebui sa ne tundem parul este direct proportional cu lungimea parului. Pentru un par lung, de la nivelul umerilor in jos, intervalul este situat undeva intre 3 si 4 luni, pentru un par scurt ideal ar fi o intretinere la fiecare 6 saptamani. Trebuie avut in vedere si structura firului de par (grosimea, porozitatea, densitatea).

Ce putem face pentru a ne proteja firul de par?

Protejarea firului de par vine din interior. Putem avea grija de parul nostru avand grija de noi insine. O alimentatie sanatoasa, stresul poate reprezenta o cauza esentiala in sanatatea firului de par, iar de cele mai multe ori aceasta este si cauza principala a caderii parului. Putem de asemenea avea grija de parul nostru prin alegerea corecta a produselor de styling folosite, a samponului adaptat pentru fiecare categorie de par, si de ce nu, prin evitarea pe cat posibil a produselor termice (placa, ondulator).

Esti adeptul mastilor naturale de par?

Tot ceea ce face parul sanatos este bun. Nu conteaza de unde provine, fie ca este un produs profesional, din comert sau naturist, rezultatul final este determinant.

Ce optiuni avem daca dorim o tunsoare bob?

Consider ca tunsorea bob apartine unui regn mult prea restrans si in opinia mea agresiv pentru o femeie, estetic vorbind, insa nu-i contest forta si impactul, mai ales daca vrei sa pui in valoare anumite trasaturi.

Cum sunt cerintele femeilor care isi lasa podoaba capilara pe mana ta?

Intotdeauna m-am indetificat cu femeia naturala, iar pentru mine naturaletea este in firea lucrurilor, feminitatea reprezinta forta. Cand vorbesc despre clintele mele, vorbesc despre libertate – acesta este si principalul motiv pentru care am ales aceasta meserie, libertatea de a ma exprima prin ceea ce fac, libertatea inseamna pentru mine frumusete, arta si stil.

Cum trebuie sa ne spalam parul cat mai corect?

Parul trebuie spalat in functie de tipul de scalp pe care il avem, pentru un scalp gras se recomanda spalare moderata, apa cat mai putin calduta si utilizarea unui sampon adecvat acestei cauze, la sfarsitul samponarii recomand o clatire cu apa rece pentru sigilarea cuticulei firului de par. Pentru un scalp uscat folosim un sampon hidratant urmat de o masca sau conditioner, iar pentru un scalp normal putem opta in functie de preferinte.

Este adevarat ca un bun  hairstylist trebuie sa fie si un bun psiholog?

Psihologia este din punctul meu de vedere punctul forte al unui hairstylist, ea vine ca o completare, un hairstylist cu aptitudini de psiholog capata o eleganta cu totul aparte. Actul de creatie presupune de cele mai multe ori si o adversitate energetica, iar un bun hairstylist trebuie sa stie cum sa domoleasca aceasta adversitate. Cred ca relatia dintre stylist si clienta ar trebui sa fie mult mai organica si mai directa, mai fireasca… Femeile pana la urma ar trebui sa aiba mai multa incredere in ele decat in ceea ce li se spune. O femeie vrea sa se stie frumoasa, iar din punctul meu de vedere o femeie frumoasa este o femeie care si-a descoperit vocatia centrala. Cred ca orice femeie are trei laturi: blandetea, vocatia de a darui si tacerea. Mi se pare ca tacerea este puterea cea mai mare a unei femei, iar mai apoi acceptarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>