Un program computerizat, folosit pentru corectarea diagnosticelor legate de protezele articulatiilor

Un program de computer, realizat de cercetatorii britanici, s-a dovedit mult mai eficient si corect in diagnosticarea problemelor legate de operatiile de inlocuire de sold, investigatii care, in cazul medicilor, duc de multe ori la interventii inutile sau prost facute.

Un program computerizat, folosit pentru corectarea diagnosticelor legate de protezele articulatiilor

Programul semi-automat a fost creat de cercetatorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, si este folosit pentru a evalua functionalitatea si evolutia unei operatii de inlocuire a articulatiei soldului sau genunchiului, lucru efectuat de obicei de catre medici, “din ochi”, potrivit dailymail.co.uk.
Pacientii care au trecut printr-o astfel de operatie au nevoie, de obicei, de o alta intervenţie asupra articulariei, lucru ce duce la o crestere de pana la patru ori a costurilor fata de operatia initiala si aduce cu sine si un risc crescut de infectie si functionare defectuoasa a articulaţiei.
Programul computerizat efectueaza evaluarea pe baza radiografiilor, analizand radiotransparenta (gradul de transparenţta al tesutului fata de razele X, n.r.) zonei articulatiei. Regiunea care inconjoara articulatia inlocuita apare neagra pe o radiografie, dar in timp, din cauza uzurii, articulatia nu mai functioneaza corespunzator, iar tesutul din jur isi schimba gradul de radiotransparenta. Programul computerizat constituie o metoda mult mai precisa si eficienta de stabilire a nevoii privind o noua interventie chirurgicala.

Inlocuirea articulatiei genunchiului este o metoda foarte eficienta de a trata durerea si proasta functionare a articulatiei cauzate de osteoartrita, boala care afecteaza, de obicei, persoanele de peste 40 de ani.
Studiile arata ca jumatate dintre persoane prezinta simptome ale osteoartritei (degenerare a cartilajului si osului articulatiei) genunchiului in timpul vietii.

Sursa: mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>