Vaccinul bebelusilor – O alegere sau o obligatie?

Meningite-B-feu-vert-europeen-pour-le-vaccin-Bexsero_large_apimobileCa orice mamica, vrei ca micutul tau sa fie sanatos si protejat de orice sursa de imbolnavire sau pericol. Pe langa alimentatia specifica bebelusilor si protejarea acestuia de pericolele existente, trebuie sa iei in considerare si vaccinarea la timp a nou-nascutului.

Bebelusii se nasc cu o imunitate impotriva a numerose boli, virusuri si bacterii invadatoare (imunitate ajutata foarte mult de laptele mamei, atat de hranitor si sanatos), insa este temporara, de ordinul a cateva luni de la nastere.

Astfel vaccinarea bebelusului inca din primele zile de viata este de o importanta majora pentru sanatatea si dezvoltarea organismului, incat remediul ajuta la creearea de anticorpi proprii, deosebit de vitali.

Printre bolile de care este protejat nou-nascutul se enumera poliomielita, rujeola, rubeola, oreion, difteria, tetanosul, boli specifice copilariei, dar care cu ajutorul vaccinarii riscul imbolnavirii dispare.

Inainte de a fi administrat, vaccinul este verificat daca va avea efectul scontat asupra copilului si daca copilul este perfect sanatos, insa este posibil ca bebelusul sa aiba usoare reactii neplacute, sub forma de umflaturi, agitatie sau plansul persistent.

 

Vaccinuri pentru bebelusi care se fac in maternitate 

La 24 de ore dupa nastere, bebelusul trebuie sa fie vaccinat impotriva hepatitei B si a turbeculozei, si este recomandat sa nu se intarzie mai mult de 7 zile cu acest vaccin.

Sunt posibile reactiile adverse mai-sus mentionate, insa este, de asemenea, posibil ca bebelusul sa nu reactioneze in nici un fel dupa administrare.

Vaccinurile care se fac la medicul de familie 

Cand bebelusul tau implineste 2 luni, trebuie sa mergi cu el la medicul de familiei pentru a-i administra vaccinurile difetero-tetano-pertussis, hepatita B (DTP – HEP B) si antipolio oral (VPO). Aceste vaccinuri sunt gratuite, daca ai asigurare medicala. DTP si VPO se repeta la 4 luni si la 12 luni, iar la 6 luni se fac DTP, VPO si HEP B.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO) se face copiilor de la implinerea varstei de 1 an si pana la 1 an si 3 luni.

DTP-ul se mai administreaza inca o data la copii de peste 2 ani.

 

 

Odata inceputa vaccinarea, este foarte important ca fiecare copil sa le primeasca la varsta potrivita, pentru diminuarea considerabila a riscurilor de imbolnavire sau a aparitiei unor efecte secundare din cauza ca nu a fost respectata schema de vaccinare.

Vaccinurile obligatorii asigura copiilor protectie completa impotriva virusurilor, insa cel antirujeolic trebuie repetat dupa 1 an si jumatate, pentru ca, in acest timp, se pierde imunitatea.

La cele obligatorii se mai recomanda si cele impotriva hepatitei A, a vericelei si a virusului Hemophilus influenzae, impotriva meningitei. Se recomanda consultarea unui medic specialist pentru programarea acestor vaccinuri.

Important de stiut despre vaccinuri:

Inainte de administarea unui vaccin sau stabilirea unui plan de vaccinare, copilul dvs. trebuie sa fie consultat temeinic de un doctor specialist si sa va asigurati ca este perfect sanatos, altfel efectele vaccinarii nu vor fi cele asteptate.

Parintii au datoria de a se informa asupra fiecarui vaccin in parte si sa decida asupra administrarii sale sau asupra schemei de vaccinare.

In ultima perioada, unele cazuri de autism s-au dovedit a fi consecinta vaccinarii de rutina, dar si o serie de alte boli grave care sunt asociate cu vaccinurile administrate bebelusilor.

O dieta adecvata varstei si cat mai complexa este deosebit de importanta, ajutand de asemenea la dezvolatea normala a copilului, indiferent de  alegerea parintilor legata de vaccinare.

One Response to Vaccinul bebelusilor – O alegere sau o obligatie?

  1. Pingback: (AUDIO) Săptămâna Vaccinării marcată timp de o săptămână în Europa | Radio Iaşi – Cel mai ascultat radio regional – știri, muzică și evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>